03.07.2023.

11:31

Foto: Miloš Rafailović

TV

Nastavnici i direktor škole su mislili da se drogiram! Trajković: Učenici su me nazivali šećerašem!

Anđela se već punih 20 godina bori sa dijabetesom tip 1, a danas je majka koja putem društvenih mreža pomaže mnogima i edukuje ih o svom stanju.

- Meni je dijagnostikovan dijabetes tip 1, i osetila sam prve simptome poput žeđi, učestalog mokrenja, a moji roditelji tada nisu znali ništa o tome. Dijabetes tip 1 najviše se pojavljuje kod dece i mladih do 30 godina, kod nas postoji pankreas kao organ ali on ne funkcioniše - navodi Anđela i dodaje:

- Kao mala bila sma prilično svesna stanja i imala sma podršku porodice. Ja sam jedina i prva u porodici sa dijabetesom, ali od drugara sam doživela diskriminaciju. Nisam bila prihvaćena od strane učenika, nastavnika pa čak i direktora škole upravo zbog dijabetesa.  Ljudi tada nisu znali šta je to, mislili su da sam šećeraš, da se drogiram, i to je trajalo čitavu osnovnu školu.

Informer

 

Kako priča naša gošća, njeni roditelji su doživeli šok kada su saznali za dijabetes.

- Roditelji su bili šolirani kada smo saznali moju dijagnozu, za njih je to bila potpuno nova stvar. Tada smo morali da promenimo čitav način života. Svoju insulinsku pumpu nosim konstantno, svakog dana 24 sata i on radi poput pankreasa. Povezan je putem katetera i ispušta brzo delujući insulin konstantno - rekla je Anđela.

Ona ističe da je aparat koji nosi sa sobom svakog dana od velike važnosti, kao i da žene sa dijaetesom moraju detaljno da isplaniraju svoje trudnoće koje obično budu visoko rizične.

- Pre nekoliko godina uvedeni su senzori koji mere nivo šećera u krvi, a sada se to dobija preko RFZO. Taj senzor meri nivo šećera u krvi, onda insulinska pumpa ispušta ili ne ispušta insulin. Tokom srednje škole sam bila na 4 do 5 doza insulina dnevno, što mi je predstavljalo veliko opterećenje. Dešavalo mi se tada da zaboravim i razmišljam da li jesam ili nisam, a sada insulinska pumpa je konstantno uz mene - ističe Anđela i dodaje:

- Kod trudnica i mladih mama je bitno da trudnoća bude isplanirana, zbog nivoa šećera u krvi. Te trudnoće su visoko rizične, ali zato je važno da budu isplanirane. Porodila sam se carskim rezom, a svoju trudnoću sam vodila kod endrokrinologa i ginekologa, jer je bila baš visoko rizična trudnoća.