Autor: Informer.rs

08.07.2023.

11:26

Foto: printscreen/AP

TV

Sintetička deca - da li je to moguće? Stručnjaci na Informer TV otkrivaju sve o veštačkim embrionima! (VIDEO)

U revolucionarnom poduhvatu britanskih i američkih naučnika napravljeni su veštački embrioni, bez upotrebe spermatozoida i jajnih ćelija.

Dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu Vladimir Jakovljević naveo je da se ovaj projekat može biti problematičan sa etičkog i pravnog stanovišta.

- Naučnici su se ogradili da to tek treba da bude predmet šire priče. Stvaranje embriona na način koji nije prirodan, ja se prvi ne bih upustio u takav poduhvat - rekao je naš gost.

- Formiranje embriona u laboratorisjkim uslovima do 14 dana je dozvoljeno da se čuvaju. Kod ovog eksperimenta je potvrđeno da nema dokaza razvitka srca i mozga. Daleko je da ovo bude klinička praksa - istakla je Živić.

Mislim da u velikoj meri ne mogu da se detektuju hromozonske anomalije u početnim fazama, navela je. 

- Savetujem da se pre svega koriste metode koje su dale jasne rezultate, ovo je zanimljivo, ali je daleko od toga da postane praksa - dodala je.

Informer

Tamara Živić

Prenatalna dijagnostika i matične ćelije

- Ono što bih savetovala parovima koji pokušavaju više puta jeste da oba parnera uradi sve provere - počela je naša gošća. 

Nova otkrića u medicini mogla bi da pomognu u prenatalčnoj dijagnostici, smatra embriolog.

- Ovo bi moglo da nasledi prenatalnu dijagnostiku i da pomogne da se veći broj parova ostvare kao roditelji - istakla je.

Kod mnogih parova je ključ da se opuste, saglasni su gosti našeg Info dana.

- Ovo što vi radite na dnevnoj bazi je ekstremno humana stvar, je r smatram da je biti roditelj najlepša stvar. Ovo što je koleginica rekla je početak, prenaltalna dijagnostika, da li je u početnoj fazi došlo do problema, ali nije sve što utiču na to da li će trudnoća biti iznesena do kraja. Tu je više faktora - rekao je Vladimir Jakovljević.

Starosna granica

Ranije su se za vantelesnu oplodnju javljale žene nakon 40 godina, ali poslednjih godina situacija nije takva. Ključna poruka naših gostiju je - ne čekajte!

- Mlađe devojke se javljaju, 25-30 godina koje se javljaju za vantelesnu oplodnju, jer shvataju da imaju problem. Ranije su se javljale starije žene. Ja savetujem da ne čekate, ako 12 meseci pokušavate i ne ostajete u drugom stanju, javite se lekarima - rekla je naša gošća Tamara Živić.

Slično, ako se odluičite na zamrzavanje ćelija, najbolje je da to uradite do 40. godine.