Autor: Informer.rs

08.07.2023.

12:34

Foto: Foto: Miloš Rafailović

TV

Koliku kaznu bi mogao da dobije Noin ubica?! Advokat otkrio - iza rešetaka najmanje 5 godina! (VIDEO)

Nakon potresne priče o Noinom životu koju je za našu televiziju ispričao njen prijatelj Danijel Jaćimović, stručnjaci su se osvrnuli na probleme koje transrodne osobe imaju u našem društvu.

Sve detalje o zlostavljanju Noe od strane ubice koju je ispričao njen prijatelj pročitajte OVDE.

Informer

Danijel Jaćimović

- U takvim grupacijama postoji jako veliki problem. U ovom slučaju, kada neko ima problem koji društvo ne prepoznaje ili prepoznaje vrlo oskudno. Postoji neka transfobija društva. Potrebna je ekipa ljudi, malo veća, sigurno postoji ekipa ljudi koja radi sa ljudima koje su drugaćijeg rodnog identiteta. Sada vidimo sa kojim se problemima ta osoba borila. Ako se neko oseća ovako ili onako, to ne znači da prema njemu treba da se ophodimo agresivno. Kakvo god da je stanje, toj osobi se treba pomoći - istakla je psihološkinja Snežana Repac.

Informer

Snežana Repac

Advokat Milan Popović sitakao je da sud mora da ima dokaze, a da ubici preti i doživotna kazna zatvora.

- Prilično je rana faza, čeka nas nastavak ovog krivičnog postupka. Negde sam pročitao da je priznao delo, ali će se dalje iznositi dokazi. Sud mora da ima dokaze, ne samo priznanje. Ukoliko se delo okarakteriše kao Ubistvo može da dobije 5-15 godina, za delo Teško ubistvo najmanja zaprećena kazna je 10 godina, a najveća doživotna kazna - rekao je advokat Popović.

Informer

Milan Popović

Stefan Mihajlović, pisac, naveo je da pripadnici LGBT zajednice često trpe nasilje, a da je pomen monstruozno ubijenoj Noi Milivojev oskrnavljen iste večeri.

- Nasilje je problem čitavog društva. Ne znaju svi da postoji broj policije koji služi da LGBT osobe prijave nasilje. Strašan je moemnat u kome živimo, iako ide na bolje. Desilo se to da smo mi na Trgu Republike kada smo palili sveće, mi smo doživeli da nas niko nije dirao, jer je policija bila tu i obezbeđivala skup. Čim se grupa razišla, meni je prišao muškarac koji je poceo zastavu i porušio pomen - naveo je pisac.

Informer

Stefan Milivojević

LGBT aktivista Boris Milivojev, takođe se osvrnuo na nasilje koje pripadnici ove zajednice godinama goživljavaju.

- Pre svega, mi kao transrodna zajednica, deo LGBT zajednice, moramo da rešimo probleme u okviru te zjednice. Tu ima partnerskog ansilja i nasilja uopšte. Postoji problem sa time da LGBT organizacije mogu jače i više da podrže trans osobe. Ono što je mnogo bitniji korak je d ami kao društvo moramo da obezbedimo podršku svim žrtvama zločina počinjenim u mržnji, naročito govorom mržnje u javnom prostoru. To je problem cele ljudske civilizacije. Imamo eksplozioju govora mrženje već desetak godina. Društvene mreže su mnogo doprinele tome, kao kanal koji ogoljava čitavu sliku - istakao je.

Informer