Autor: Informer.rs

12.07.2023.

13:08

Foto: Zoran Sinko

TV

Vaučeri planuli kao alva! U Info jutru otkrivamo koje destinacije su najtraženije, a ova mesta su u ekspanziji!

Vaučerima veoma povoljno možete da obezbedite odmor za sebe i celu porodicu, a kako su se naši građani oduševili ovim subvencijama i koliko su tražene, pričali smo sa našim gošćama.

Dunja Đenić iz Ministarstva turizma kaže za Informer TV da se pravila i uslovi za dobijanje vaučera nisu promenili, te da su isti kao prethodnih godina.

Informer

 

- One kategorije koje se najviše interesuju su penzioneri, zaposleni sa primanjima do 70.000, vlasnici poljoprivrednih gazdinstava kao i oni koji imaju 65 godina, a nisu stekli pravo na penziju - kaže Đenić.

Ona dodaje da je neophodno da ugostitelji budu evidentirani u centralnom informacionom sistemu.

- Kada građani dođu u Poštu za prijavu, moraju da imaju već izdatu rezervaciju. Potrebna su za prijavu lična dokumenta, kao i potvrde da li je reč o studentu, penzioneru ili potvrdu da je neko nezaposlen - ističe Đenić.

Jelena Popović iz Turističke organizacije Srbije navodi da naši turisti najviše biraju banje.

- Sokobanja, Vrnjačka banja, Banja Kovičjača su dominantne. Ali među planinama i uopšte prednjači Zlatibor, takođe su svima interesantni i planinski centri. Od početka godine podeljeno je više od 250.000 vaučera, što govori dosta o interesovanju. Gostima je priroda prvi kriterijum za izbor godišnjih odmora. Takođe i razne manifestacije su u toku, najviše ih je u letnjim danima, i to privlači turiste - navodi Popovićeva.

Dodaje da je podela vaučera dodatno produžila sezonu.

- Produžio se i dan boravaka na određenoj destinaciji, a sela su ta koja su dobilka svoju priliku i sve više su interesantna - kaže naša sagovornica.

Dunja Đenić potvrđuje da su penzioneri najzainteresovaniji za korišćenje vaučera.

- Manje je interesovanje kod studenata, ali i njih pozivamo da se odmaraju u Srbiji - rekla je ona.

Jelena Popović navodi da može da preporuči bukvalno celu Srbiju, kada je odmor uz olakšice u pitanju.

- Možda treba oktiri Zlatar, proći Dunavom, posetiti naše vinarije. Veliki broj stranih turista takođe dolazi u Srbiju i tu imamo rast. Naša ponuda je jako interesantna njima, tako da mislim da se kao destinacija sve više razvijamo. Takođe smo i destinacija koja se najbrže oporavila posle korone. Radimo na tome da ova godina bude nova rekornda godina kada je posećenost u pitanju - ističe Popovićeva.

Govoreći o cenama smeštaja Dunja Đenić navodi da sve zavisi od naših prohteva i šta smo izabrali.

- U zamahu je razvoj seoskog turizma i oko Golije, Negotina, Rajac, sve zahvaljujući vaučerima. Glavni benefit je upoznavanje Srbije i različitih destinacija - zaključuje Đenić.

Tagovi: