13.07.2023.

13:02

Foto: Printscreen/Informer TV

TV

Doktorka Petrović za Info jutro otkrila kako preživeti paklene vrućine, pa iznenadila jednim savetom (VIDEO)

- Visoke spoljne temperature mogu loše uticati i na zdrave osobe, a kamoli na osobe koje su obolele od određenih vrsta bolesti. Vrućine utiču na arterijski krvi pritisak, odnosno arterijsku tenziju i dovode do spuštanja te arterijske tenzije što može narušiti zdravlje ljudi u smislu glavobolje, vrtoglavice... - objašnjava doktorka Petrović za našu televiziju i dodaje da tokom tropskih dana češće dolazi i do poremećaja rada srca, pa se građani žale na artimije.

- Kada je napolju ovako vruće potrebno je unostiti dovoljno tečnosti kako organizam ne bi dehidrirao, zatim mirovati u rashlađenoj prostoriji i obavezno provetravati rano ujutru i uveče - napominje naša sagovornica.

Na pitanje kako se rashladiti tokom vrelih dana i noći i da li promaja može biti fatalna doktorka Petrović ističe da takvo strujanje vazduha može dovesti do kočenja mišića vrata.

- Promaja može dovesti do kočenja mišića vrata, a onda se javlja bol. Kada je reč o rashlađivanju doktorka preporučuje boravak u provetrenim prostorijama, kao i provetravanje rano ujutru i uveče. 

Još jedan savet koji je naša sagovornica dala u uključenju u Info jutro suprotno je uverenju da na vrućini treba piti ledena pića.

- Mnogi stručnjaci preporučuju konzumaciju toplih pića kako bi se izjednačila temperatura tela i spoljašnja. 

Kako izlaganje klima uređajima utiče na organizam kao i prelaz iz hladne prostorije na vrućinu ali i kada je najbezbednije izvesti decu napolje pogledajte u videu ispod: