Autor: Informer.rs

17.07.2023.

13:49

Foto: Zoran Sinko

TV

Pušenje je serijski i tihi ubica! Stručnjaci o štetnosti duvanskog dima: Trećina stanovništva u Srbiji su pušači!

- Pušenje se serijski i tihi ubica. Mi smo u smaom vrhu po broju mladih pušača. Zemlje rade na strategijama kako bi smnajile broj pušača. Imam utisak da su strategije kratkog daha. Mi se krećemo dugi niz godina oko 30 %, trežina stanovništva su pušači - istakla je Milošević Georgijev.

Informer

Andrijana Milođević Georgijev i Đorđe

Gost naše Teme dana je i Đorđe, najmlađi edukator u Srbiji, koji je naveo da je prve edukacije držao drugarima u vrtiću.

- Pušenje je previše štetno, nama je cilj da kažemo da pušenje ubija i da šteti plućima - kaže on.

Uloga roditelja i vršnjaka

- Roditelji su doista bitni. Oni vam usađuju dobre navike i velika je verovatnoća da ćete ih kasnije poslušati. Ako vi u kući ne pušite, mala je verovatnoća da će i dete kasnije biti pušač - istakla je Vukajlović.

Informer

Milica Vukajlović

- Uticaj roditelja je značajan, ali teško može da se nosi sa popularnim mladima. Mi smo u našim edukacijama targetirali te ljude da postanu naši edukatori.

Pušenje je ozbiljan ubica i malo je slučajeva gde on nije doveo do ozbiljnih posledica kod onog ko ga je konzumirao. I one cigarete koje mogu da se konzumiraju u zatvorenim prostorijama su jednako štetne - zaključio je direktor JAZAS-a.

Informer