18.07.2023.

13:16

Foto: Informer

TV

U moru šokantnih vesti, ne prepoznajemo porodično nasilje kao dovoljno važnu temu! Stručnjaci na Informer TV o napadu sportiste Vuka Radivojevića na svoju suprugu (VIDEO)

Vuk Radivojević, bivši košarkaš Crvene Zvezde koji se sumnjiči da je udario suprugu L.R. (40), odbio je danas da iznosi odbranu u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu, a oštećena L. R. je odbila da svedoči protiv supruga!

Advokat Tamara Nevčev Džinić napominje da situacija koja je u medijima objavljena gde je bivši sportista udario svoju suprugu, a ona poptom to demantovala je nažalost nije retka.

- Ova situacija nije retka, supruge koje su pretrpele povrede priznaju u policiji da su pretrpele nasilje i onda pred sudom to negiraju. To najčešće dovodi do odbačene krivične prijave jer ne postoji potvrda i dokaz, pa nasilnik bude pušten na slobodu. Žene ne znaju šta je definicija nasilja jer se dešava da zbog tog međugeneracijskog i tradicionalnog stava, dolazi do normalizuje nasilje nad ženama - napominje advokat  Tamara Nevčev Džinić.

 
$bp("Brid_89678821", {"id":"34926","width":"16","height":"9","video":"1358135"});

Psihijatar dr Irena Đorđević kaže da je žrtvama nasilja potrebno mnogo podrške, jer iz straha od nasilnika mali broj njih se odluči da poraži pomoć.

- Problem je u kulkturu, jer i danas postoje mnoge porodice koje ako njihova ćerka trpi nasilje u braku, ne podržavaju svoje dete i to je strašno. Normalno je da žena i majka trpi: "Eto ona je dobra žena, ostala je sa njim i pored sve ga što se dešava!" Neretko će upravo ta drvojčica sutra isto tako potsupati u bračnoj zajednici. Osoba koja je nasilnik u samom stratu ima potrebe da prvo ograniči žrtvu, tako da je polako udaljava od ljudi koje ona voli i sa kojima se druži. Priča o njima sve najgore, a sebe veliča. Postaje romantičan i nežan, pa se žrtva usresređuje samo na njega, zatim dolazi do nasilja, a žena se pravda da se to desilo slučajno i nije namerno. Postaje sramota da priča o tome, pa se dešava da godinama trpi nasilje, koje eskalira i  posatje vidiljivo i ljudima iz okruženja  - priča Đorđević.