Autor: Informer.rs

23.07.2023.

11:25

Foto: informer.rs

TV

Stručnjaci u Info jutru uputili apel! Ove masaže su opasne po život (VIDEO)

Fizioterapeut Zorica Milićević navodi da tačno postoje određene kontraindikacije koje bi svi saloni trebalo da poštuju. Kako ističe, posebno može da bude opasna tako zvana "maderoterapija", odnosno masaža oklagijama.

- Nisam pristalica te masaze. Ko nije obučen ne sme da je radi! Takve osobe mogu ozbiljno da naude pacijentu. Veliki pritisak oklagijama, može da dovede do velikih podliva. Podlivi koje izaziva ova vrsta masaže mogu da traju četriri meseca. Lično, odbijam da radim te masaže. Neću nikada da naudim pacijentu - kaže sagovornica naše televizije i ističe da žene koje imaju probleme sa venama, umesto masaže mogu da idu na hidro terapiju ili plivanje.

Dr Ana Petrović podseća da su proširene vene stanje koje je uslovno rečeno uobičajeno među građanima Srbije. Međutim, najveći problem je intravaskularna patološka kolagulacija, odnosno tromboza.

- Treba razlikovati površnu i dubinsku trombozu. Ta površinska ne bude na vreme otkrivena, pa ko sumnja da ima ovu trombozu ne treba da ide na masaže. Mnogi ljudi u neznanju odlaze na masaže i prave sebi problem. Masažom se vrši pritisak na vene i na taj našin krv ne može da struji pravilno kroz njih - kaže dr Petrović.

Pogledajte gostovanje stručnjaka u celosti:

 
$bp("Brid_90119782", {"id":"34926","width":"16","height":"9","video":"1362412"});