Autor: Informer.rs

23.07.2023.

14:15

Foto: Branko Pantelić

TV

Kada su nam se deca otela kontroli? Maloletnička delikvencija uzela maha, evo ko je za sve odgovoran!

- Naš zakon prepoznaje maloletne delikvente kao počinioce krivičnog dela u osnovu na godine. U ovom najmonstruoznijem zločinu u Srbiji, zakon ne predviđa krivičnu odgovornost. U odnosu na to koliko je godina imao maloletni počinilac, zavisi kolika mu kazna preti - kaže advokat Stanišić.

Ukoliko su krivično neodgovorni, ne preti im kazna, kaže naš gost.

Informer

 

- Poremećaji ponašanja se mogu detektovati na vrlo ranom uzrastu i mi možemo da ih uvidimo, ali ih preskačemo i onda dođemo do maloeltničke delikvencije. Odgovorni smo svi, prvenstveno roditelji i društvo kao takvo - dodala je psihološkinja Bjelac i dodala da roditelji i škola treba da primete probleme kod dece.

- Porodica i socijalna sredina grade detetov karakter - zaokružila je.

Informer

 

- Dete u našem zakonu nije krivično i prekršajno odgovorno. Desio se ovaj nesrećni slučaj u Ribnikaru, niko do sada o tome nije ni razmišljao. Dat je pregglod da se smanji ta granica na 12 godina. To u Severnoj Karolini da dete od 6 godina bude odgovorno, ja bih to podržao. Apsolutno ću se zalagati da se ta granica mnogo dole spusti - istakao je poslanik Uglješa Grgur.

Porodica je kolevka života i roditleji su ti koji moraju svaku promenu na svom detetu da primeti, saglasni su naši gosti.

Informer

 

Ko je odgovoran i šta je rešenje, pogledajte u našoj Temi dana.