30.07.2023.

14:03

Foto: Zoran Sinko

TV

Skrivena moć Koka-kole: Snažno američko oružje za vladanje svetom!

Na ova i slična pitanja o najpopularnijem piću na planeti za Informer TV u emisiji Tema dana govorili su istoričar Petar Đurđev i Dragan Vujičić, novinar Večernjih novosti.

Petar Đurđev smatrra da je koka-kola simbol ekonomske i tehnološke nadmoći Amerike.

- Američki vojni stratezi su smatra da i pored nedostatka šećera tokom Drugog svetskog rata, američka vojska mora da koristi koka-kolu širom sveta. Ona je bila simbol te ekonomske i tehnološke nadmoći Amerike koju je ona imala nakon Drugog svetskog rata. Šansa za dobru zaradu u kapitalizmu se nikada ne preskače. Fanta je nastavila da živi život koka-kole tokom nacističke Nemačke. Koka kola predstavlja jedan od frontova kojima je nametnuta priča o američkom načinu života, a tu je najmoćniji bio Holivud - rekao je Đurđev.

Dragan Vujičić ukazao je na činjenicu da sve najveće američke firme učestvuju u ratu u Ukrajini.

- Koka kola je najbrendiraniji proizvod u svetu. Sanduci koka-kole su išli zajedno sa hitlerovom omladinom. Nakon nestanka sirupa koka-kole za vreme Drugog svetskog rata, Nemci su napravili fantu. Koka kola je bila glavni sponzor Olimpijade u Minhenu. Danas sve najveće američke firme učestvuju u ratu u Ukrajini, sve su one u službi države. Istorija se ponavlja kao farsa, i imaćemo priliku da ponovo vidimo isto ono što se dešavalo u Drugom svetskom ratu - izjavio je Vujičić.

 
$bp("Brid_90724298", {"id":"34926","width":"16","height":"9","video":"1367761"});