Autor: Informer.rs

02.08.2023.

11:38

Foto: Informer

TV

Roditelji traže da im prvaci za tri meseca postanu doktori nauka! Zašto se plaćaju privatni časovi pred polazak u školu? (VIDEO)

Koliko očekujemo od svoje dece, sa kojim ciljem i kako se to održava na njih, otkriće naši gosti.

- To nije bio trend poslednjih godina, protekle generacije nisu to praktikovale, u poslednje dve generacije je to počelo da bude odjednom, da roditelji zovu i da traže časove. Ove godine je to prešlo na viši nivo, jer je su roditelji tokom leta tražili da se pređe gradivo celog prvog razreda. Ranije su tražili osnove. Sada traže od dece koji ne znaju da pišu brojeve od 1 do 10, da nauče deljenje i množenje - istakla je naša koleginica Olga Gracun.

Roditelji traže da od njih napravim doktore nauka za tri meseca, dodala je ona.

- Imala sam slučaj da sam dete za tri meseca spremila, pa je detetu bilo dosadno. U drugom, kada je bio jednak sa drugom decom, on je popustio - kazala je.

Deca treba da budu deca

- Deca se previše guše i to su neke ambicije roditelja. Deca treba kroz igru da se animiraju, da shvate koji im je predmet omiljen. Mislim da se forsira nešto previše što nije potrebno deci. Deca kroz igru treba da zavole neke stvari. Roditelji traže od dece da budu odlikaši, ali te neke stvari, poput da kažu "dobar dan", to ih ne uče - kazala je Nikolina Kovač Kapor.

Ispunjenje roditeljskih ambicija veliki je pritisak za njih, naveo je psiholog.

- To je više povezano sa roditeljima nego što ima veze sa samom decom. Roditelji instrumentalizuju decu zarad svoje neke uspešmosti. Deca treba da budu deca, da u tom razvojnom periodu usvajaju veštine, umesto usvajanja akademskih znanja. Dugoročno, to može uticati na razvoj depresije, anksioznosti, pod velikim su pritiskom - istakao je psiholog Zoran Crnjin.