Autor: Informer.rs

06.08.2023.

12:39

Foto: Peđa Milosavljević

TV

Da li previše vode može biti opasno po zdravlje: Nutricionisti za Informer TV otkrivju koju količinu ne smete da prekoračite

Doktor medicine Momčilo Matić kaže za Informer TV da treba uzimati onoliko vode koliko je neophodno u određenom vremenskom periodu.

- Sada je leto pa trošimo više vode, ali ne treba piti ni previše vode. Važno je reći i da starije osobe ne osete tako brzo da su žedne i mogu da dehidriraju, a to može da se desi i kod dece. Odrasla osoba treba da bije od litar i po dod va litra vode dnevno - navodi naš sagovornik.

Dodaje da, ako pijemo suviše kafe ili čajeva, oni izbacuju vodu, pa onda to moramo da nadoknadimo.

- Ako pijemo pivo takođe izbacujemo puno vode. Jedino je voda lek i naš organizam ne može da funckioniše bez vode, prvenstveno mozak i bubrezi. U 70-80 odsto slučajeva ako nas boli glava znači da je mozak dehidrirao - kaže Matić.

Verica Đokić, nutricionista napominje da kada telo posmatramo kao holistički sistem, onda morao da tako posmatramo i unošenje vode u organizam.

Informer

- Kada imamo poremećaj kretanja vode, znači da holistički imamo negde neki zastoj. Može doći do nastanka prevelike količine tečnosti u organizmu. Znači da smo onemogućili telu da voda odlazi iz organizma. Prvi pokazatelj je oticanje stomaka. Voda se zadržava onda kada se ne hranimo pravilno i tada nam je potrebno čišćenje creva - kaže Đokić.

Momčilo Matić dodaje da naši bubrezi ne mogu da obrade više od 300 mililitara vode u jednom trenutku.

- Ako bubrezi ne mogu da obrade tečnost, može da dođe do kolapsa organizma. Vodu treba da pijuckamo u toku dana. Treba je piti pre jela, ujutru, jednu čašu tople vode, jer se ona ne vari i ona brzo ulazi u telo, hidrira ga, čisti organizam i tako možemo izbeći fatalne srčane i moždane udare koji nastaju zbog dehidracije - objašnjava Matić.

Informer

Verica Đokić navodi da ako pijemo toplu vodu radimo napoboljšavanju varenja, a ako pijemo hladnu, rashlađujemo organizam.

- Osoba koja se pravilno hrani i kombinuje obroke, takva osoba nema potrenbe za velikom količinom vode. Prevelika količina vode previše će spustiti naš pritisak i to nije dobro. Kada je u pitanju izbor vode, najavžniji je odnos natrijuma i kalijuma, svako treba da pronađe vodu koja je odgovarajuća za njegovo zdtavlje - ističe ona.

Momčilo Matić kaže da vodu treba piti preko celog dana.

- Vodu ne treba piti pre spavanja. U svakom slučaju treba da pratimo organizam, samo 3 postoje je dovoljno da izgubimo tečnosti u organizmu, pa da imamo neke zdravstvene poremećaje. Takođe, decu treba navikavati da piju dovoljno vode - kaže Matić.