07.08.2023.

14:08

Foto: Zoran Sinko

TV

Spas za porodilje! Stiže lek za ovo teško stanje

Prema rečima stručnjaka, ovaj problem se javlja u prvih osam nedelja nakon porođaja. Majke osećaju promenu raspoloženju, ne prihvataju dete, imaju loše misli...

Ginekolog dr Vanja Milošević objašnjava da se u ovo stanje upada iz više razloga i da niko ne bi smeo za postporođajnu depresiju da kaže da je bolest.

- Do ove pojave dolazi iz više razloga. Pre svega dolazi do promene raspoloženje. Vi devet meseci, tokom trudnoće, imate velika iščekivanja, osećate strah, neizvesnost. Zato je važna podrška i razumevanje, važno je da uradimo sve što može da predupredi ovo stanje - smatra dr Milošević. 

Psiholog Ana Vlajković kaže da je postporođajna depresija ozbiljna bolest koja se javlja kod porodilja.

- One nakon porođaja gube kontakt sa realnošću. Kao što se javljaju jesenja tuga ili praznična, tako se javlja i porođajna... Usled hormonalnog disabalansa  dolazi i do naglog pada hormona. Odjednom raspoloženje jako opada i tada dolazi do osećanja tuge, anskioznosti, paničnih napada, nemogućnosti da se majka poveže sa detetom.... Jer, od porodilje se sve očekuje - da skoči na noge lagane, da sve radi, da se odmah snađe oko bebe. A, njoj je potrebno najmanje dve nedelje da dođe u kontakt sa sobom, sa svojim detetom, svojim emocijama, sa ocem tog deteta, ukoliko je on u igri... - objašnjava Vlajković.

Šta su još sagovornici Informer televizije rekli o današnjoj temi pogledajte u videu ispod.