11.08.2023.

08:30

Foto: Informer, shuttersock

TV

Želim da se vratim u "Zvečansku" i pružim nekom detetu ljubav, sreću i dom! Elizabeta je rođena na Kosovu i Metohiji, a potom je usvojena u Americi! (VIDEO)

Elizabeta Ždralo danas živi u San Dijegu u Kaliforniji. Rođena je u martu 1993. godine na Kosovu i Metohiji, u Gnjilanu. Našli su je ostavljenu u podrumu jedne stambene zgrade. Odneli su je u lokalnu bolnicu, a potom je prebačena u Zvečansku u Beogradu. Tu je ostala, dok je sa 9 meseci nisu usvojili i odveli u Ameriku.

- Od detinjstva sam znala da sam usvojena. Kada sam imala 5 ili 6 godina kada mi je mama rekla da sam usvojens, nisam verovala, jer toliko ličim mami. Od malena sam svake godine išla svake godine kod babe i dede u Obrenovac, i to svake godine dok nisam počela da radim - kaže Elizabeta.

Onda danas želi da se vrati svojim korenima, i da dođe  u Zvečansku i pruži šansu nekom detetu za bolji život.

- Moji roditelji su zaduženi što pričam srpski, kao i baba i deda. Oni su došli u San Dijego da me odgajaju i zato pričam srpski. Velika želja mi je da baš iz "Zvečanske" usvojim dete i pružim ljubav, sreću i dom, kao što su roditelji meni - rekla je Elizabeta. 

Elizabeta ističe da zajedno sa svojim suprugom se vratila u "Zvečansku" pre nekoliko godina, kao i da je videla svoju sobu.

- Moj suprug i ja smo ovde skupili pare, pa smo 2016. godine otišli u "Zvečansku" da odnesem sve za bebe šta treba. Donirali smo, a ja sam videla sobu iz koje sam došla! Iznenadila sam koliko je tamo čisto, uredno, koliko su svi oni posvećeni deci i bila sam stvarno oduševljena - ističe Elizabeta.

Informer

 

O sudbonosnom susretu sa svojom majkom, koja je usvojila, govori i činjenica da je Elizabeta dobila ime baš kakvo je njena majka želela mnogo pre nego što je upoznala.

- Jedna medicinska sestra koja je radila na Kosovu i Metohiji je želela da mi da ime neko međunarodno i dala mi je ime Elizabeta, a u isto vreme moja majka Radmila koja me je posle usvojila  je želela da dobije ćerku kojoj će dati ime Elizabeta. I kada je došla da me usvoji, majka je rekla: Ja bih volela da joj promenim ime u Elizabeta! Oni su joj odgovorili: Nema potrebe ona se već tako zove.  A tada su mi dali prezime Subotić, jer sam pronađena u subotu, 6.marta 1993. godine - rekla je Ždralo.

Pomoćnik direktora "Zvečanske" Ljubiša Jovanović ističe da deca u Domu za nezbrinutu decu imaju sve moguće uslove za srećno i lepo detinjstvo. 

- Trudimo se da deca imaju sadržaje, da idu na letovanje i da se adekvatno pripreme za školu. Deca koja odrastaju u domu ne mogu da budu dobro kao deca koja odrastaju u porodicama - ističe Jovanović.

Informer

 

Jovanović ističe da roditelji koji žele da usvoje dete obično traže bebu koju će smatrati svojim biloškim detetom, i da tu dolazi do problema.

- Većina ljudi koja žele da usvoje decu, obično nisu uspeli da dobiju prirodno svoje. Obično takvi roditelji traže decu koju će od prvog dana smatrati svojom, i tu dolazi do paradoksa. Naime, obično na jedno dete, tačnije bebu, ima četiri roditeljska para koja žele nju, dok deca koja su malo odrasla obično roditelji nisu zainteresovani - kaže Jovanović.

Pomoćnik direktora "Zvečanske" ističe da roditelji-usvojitelji moraju da prođu strogu proceduru kako bi uspeli da dobiju dete.

- Roditelji moraju da prođu procenu kada žele da usvoje dete. Postupak traje mesec dana, tu se vrši ekonomska, fizička, mentalna, zdravstvena procena, a nakon toga idu na obuku - ističe Jovanović.