Autor: Informer.rs

14.08.2023.

10:36

Foto: Shutterstock/EPA/Reuter

TV

Ovo je početak kraja Severne Makedonije! Stručnjaci saglasni: Bolesnik Kurti želi da zapali region! (VIDEO)

Na skupu u centru Tetova u Severnoj Makedoniji, na kojem je govorio Kurti, vijorila se zastava takozvane "velike Albanije", koja obuhvata delove Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Grčke. Kurti je tada izjavio da Makedonija treba da bude bliže Albaniji, Bugarskoj i našoj južnoj pokrajini.

Gosti koji su se bavili ovom temom bili su politički analitičar Miljan Jovićević, predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović i politički filozof Dragoljub Kojčić.

Informer

 

Politički analitičar Miljan Jovićević istakao je da Albanci žele da pripoje deo Makedonije u tzv. "Veliku Albaniju".

- Bez podrške Međunarodne zajednice, Kurti ne bi mogao da ode u nezvaničnu posetu Severnoj Makedoniji. Evropska Unija je obećala zajednički suživot Albanaca i Makedonaca, ali to nije moguće jer Albanci žele da odvoje deo Makedonije i pripoje Albaniji. Niko nije reagovao i niko nije osudio Kurtijeve postupke. Albanci su preimenovali ulicu u centru Skoplja, više se ne zove Druga makedonska udarna brigada, već ulica Adema Demaćija što je i te kako zabrinjavajuće. Ovo je početak kraja Severne Makedonije, ako se sada nešto ne uradi može doći do katastrofe velikih razmera - kazao je Miljan Jovićević.

Informer

Miljan Jovićević

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović govori o tome da Kurti želi da unese destabilizaciju na Balkanu.

- Aljbin Kurti širi destabilizaciju i unosi nemir na Balkanu. On je napravio haos u Ulcinju, a sad pravi haos i u Makedoniji. Aljbin Kurti je učenik Adema Demaćija albanskog separatiste koji je dobio ulicu u Skoplju. Kurti je psihički poremećen čovek i želi da napravi haos na Balkanu, region je počeo da ključa, jer će on nastaviti da ide ka svojoj konačnoj ideji, ako ga niko ne zaustavi - kaže Veljko Odalović.

Prema rečima našeg sagovornika Veljka Odalovića, Kurti želi da nametne albanski nacionalizam i izgradi albanske škole po Makedoniji i Crnoj Gori.

- KFOR tvrdi da je bezbednosti autoritet na KiM, a puštaju Albance sa dugim cevima da terorišu srpski narod. Kurti korak po korak pravi sporazume sa Crnom Gorom i Makedonijom, tako da omogući albanskom narodu da pravi albanske škole i nameće albanski nacionalizam u drugim državama. Kurti nije ni želeo ni sa kim da se sastane, samo je hteo da ode u Makedoniju da potpiruje nacionalnu netrepeljivost - rekao je Odalović.

Informer

Veljko Odalović

Politički filozof  Dragoljub Kojčić navodi da Zapad tiho ćuti i toleriše sve Kurtijeve incidente.

- Albanska strana želi da "albanizuje" Makedoniju. Kurtiju se sa Zapada toleriše svaki presedan i incident koji napravi, kao i nepoštovanje Briselskog sporazuma. Nasilje stoji iza svega toga. Aljbin Kurti računa na ogromnu podršku Zapada, a i dobija je. Zapad ćuti na sve što se dešava na Balkanu, niko ne sme da zasutavi Kurtija. Diskriminacija i aparthejd ponašanje Međunarodne zajednice prema Srbima, ćutali su i zatvarali oči na sve genocide i etnička čišćenja Srba, tako da ne možemo da računamo na nepristrasnost i merodavnost Međunarodne zajednice - zaključuje Kojčić.

Informer