Autor: Informer.rs

14.08.2023.

13:26

Foto: Foto: Miloš Rafailović

TV

Scenario iz Turske i kod nas!? Stručnjaci otkrivaju: Da li Srbiju očekuju razorni zemljotresi? (VIDEO)

U Srbiji je registrovano više manjih zemljotresa na prostoru cele zemlje, od kojih je jedan nedaleko od Kraljeva jačine preko četri stepena po Rihterovoj skali. Zabrinjavajuće je što su se potresi desili u veoma kratkom vremenskom roku. Odgovor na pitanje da li nam preti scenario iz Turske daju nam meteorolozi Ivan Ristić i Doroteja Stanojević.

Naša geološka situacija je povoljna i nismo toliko izloženi jačim zemljotresima preko šest stepeni na Rihterovoj skali, naveo je meteorolog Ivan Ristić.

- Sad se nalazimo u periodu leta gde imamo manje zemljotresa, približava se jesen i može doći do potresa na prostoru Srbije. Mi imamo preko 1.000 zemljotresa godišnje u Srbiji. Velika količina energije je ispuštena prilikom zemljotresa u Turskoj i do tada nismo imali više zemljotresa u toku jedne godine kaže Ristić i dodaje: 

Informer

Ivan Ristić

Centralna Srbija se nalazi u najvećoj opasnosti od zemljotresa, istakla je meteorolog Doroteja Stanojević .

- Čitav region je podložan zemljotresima, ali ne bi trebalo u narednom periodu da budu jači od pet stepeni Rihtera. Trenutno se tlo smiruje od zemljotresa iz Turske. Centralna Srbija, Kopaonik i Pomoravlje su najugroženiji delovi gde mogu da se dogode veliki zemljotresi - kazala je Doroteja Stanojević.

Informer