Autor: Informer.rs

14.08.2023.

14:52

Foto: Masha Bandjur

TV

Prošlo je 217 godina od ove značajne bitke za Srbe! Boj na Mišaru promenio tok srpske istorije! (VIDEO)

Bitka na Mišaru je vođena između srpske ustaničke vojske pod komandom Karađorđa i turske vojske na brdu Mišar kod Šapca od 13. avgusta do 15. avgusta 1806. Ova bitka je jedna od najvećih pobeda srpskih ustanika za vreme Prvog srpskog ustanka takođe i jedna od najznačajnijih za modernu srpsku državu.

Glumac Milenko Pavlov, pisac Ivan Jegorović i istoričar Strahinja Kolašinac govorili su o ovoj temi na InformerTV.

Pavlov je istakao da našim neprijateljima smeta naš duh i ono po čemu je naš narod specifičan, a to je tradicionalni srpski inat.

- Srbi su uspeli da opstanu, iako su učestvovali u mnogo bitaka i ratova tokom vekova. Naš narod je previše propatio. Izmenili smo se dosta kao narod, od heroja postali smo antiheroji na neki način. Naša deca umesto da čitaju knjige i uče o boju na Mišaru oni gledaju u telefon - objašnjava Pavlov.

"Mi smo nebeski narod" kaže Pavlov.

- Možda je toliko ratova uticalo da nas zadese teška vremena, ali naši potomci ne moraju da ratuju. Našim neprijateljima smeta naš duh i naš srpski inat. Mi smo nebeski narod i jedan od najstarijih naroda na svetu - kazao je Milenko Pavlov.

Informer

Milenko Pavlov

Tužan podatak je što svaka treća generacija Srba učestvuje u nekom ratu, naveo je pisac Ivan Jegorović autor knjige "Od Mišara do Košara" .

- Mnogi narodi su pokušali da osvoje našu zemlju, ali su naši preci ponosno branili naša ognjišta. Tužan podatak je što svaka treća generacija Srba učestvuje u nekom ratu. Mi imamo svoje srpske heroje i na tome nam zavide ljudi iz regiona. Mi smo odbranili našu pravoslavnu veru i nastavićemo da je branimo dokle god je srpskih heroja. Zato sam napisao ovu knjigu da bi pamtili heroje i da bi se rađali novi koji će čitati o srpskoj istoriji - rekao je Ivan Jegorović.

Informer

Ivan Jegorović

Istoričar Strahinja Kolašinac kaže da Srbi nisu započinjali ratove, već da su drugi napadali nas.

- Srbi su propatili tokom vekova, branili smo na tromeđi kontinenata našu veru, pravoslavlje. Previše ratova je dovelo do toga da izgubimo dosta materijalnog i kulturnog nasleđa. Nikada nismo započinjali ratove, uvek su nas drugi napadali i započinjali ratove. Mi nismo pravili ni genocide, niti pravili logore za civile kao neki narodi. Srbi nisu osvajački narod, nismo uzimali tuđe - govorio je Kolašinac. 

Informer