Autor: Informer.rs

16.08.2023.

12:38

Foto: Foto: Miloš Rafailović

TV

Kina zabranila deci prekomerno korišćenje telefona! Da li Srbija treba da uradi isto?

Defektolog Dušan Trbojević navodi da je teško mladima u današnje vreme da se odviknu od telefona kao i da naša deca sve češće postaju zavisnici od provođenja vremena na internetu.

- Jedan od najvećih problema današnjice je prekomerno doziranje dece sa telefonima i ekranima. Deca su postala zavisna od ekrana, pa se javljaju problemi. Jako je teško da se mladi danas odviknu od telefona, a to je zbog toga što se dete susreće vrlo rano sa sadržajem na internetu - kazao je Trbojević.

Informer

Pedagog Svetlana Đorđević je objasnila da mladi danas imaju problema sa koncentracijom i fokusom, a glavni problem je što roditelji ne kontrolišu sadržaj koji im gledaju deca.

- Deca u današnjem vremenu imaju problem sa fokusom i koncentracijom. Mladi treba da koriste telefone u istraživačke svrhe i da telefon bude sredstvo za unapređivanje znanja, a ne sredstvo za zaglupljivanje. Problem je što roditelji ne kontrolišu sadržaj koji im deca gledaju - kazala je Svetlana Đorđević.

Informer

Svetlana Đorđević
Kineski sistem ne bi prošao kod nas 

Učitelj Nenad Pantić napominje da zabrana korišćenja telefona nije rešenje u Srbiji, već je rešenje ograničavanje sadržaja koji se plasira najmlađima.

- Mi imamo taj buntovnički stav i inat prema nekim zabranama, ovo što su uveli u Kini ne bi prošlo kod nas. Zabrana korišćenja telefona nije rešenje u Srbiji, već je rešenje ograničavanje sadržaja koji se plasira najmlađima. Deca koja nemaju telefon u školi bivaju osuđena od strane druge dece - naglasio je Pantić.

Informer

Psiholog Željko Mašović kaže da zbog zavisnosti od telefona deca mogu razviti zdravstvene probleme.

- Današnja omladina je fizički neaktivna zbog preteranog korišćenja telefona. Ekrani su neka vrsta dadilje, ali koja može da košta decu kasnijih problema sa psihom i zdravljem. Sad imamo telefone koji se konstantno koriste i stvara se zavisnost - rekao je Mašović i dodao:

Informer

Kina je već primenila neke mere u određenim gradovima i oni imaju socijalne poene u sistemu, a njihova vlada kontroliše koliko ste proveli na ekranu i šta ste pretraživali na internetu. Najmlađi u Kini su već dobili limit za korišćenje telefona - zaključuje naš sagovornik Mašović.