Autor: Informer.rs

17.08.2023.

14:51

Foto: Pedja Milosavljević

TV

Bitka ispisana zlatnim slovima u svetskoj istoriji! Prošao vek od srpskog trijumfa nad Austrougarima na Ceru! (VIDEO)

Profesor doktor i istoričar Miloje Pršić ističe da je srpski trijumf nad brojno nadmoćnijim neprijateljem označio prvu pobedu Saveznika u Prvom svetskom ratu.

- Prvi Svetski rat je bio neizbežan jer je Austrougarska i pre rata vodila antisrpsku politiku, zato su i želeli rat. Austrougarska objavila rat Srbiji 28. jula, samo mesec dana posle atentata na Franca Ferdinanda. Srpski trijumf nad brojno nadmoćnijim neprijateljem je označio prvu pobedu Saveznika u Prvom svetskom ratu. Rat je počeo 12-tog avgusta , a ne 15-tog avgusta kako neki istoričari navode. Ep o podvizima Vojvode Mišića, Putnika, Stepanovića, Bojovića i srpske vojske živeće večno - ispričao je Pršić.

Pukovnik dr Slobodan Đukić navodi da je odnos snaga između dve vojske bio nesrazmeran, ali je Živojin Mišić uspeo da ubedi Radomira Putnika da vojska krene u napad i iznenadi Austrougare na Ceru.

- Odnos snaga je bio nesrazmeran, Austrougari su imali daleko veću vojsku od naše. Srpska vojska je napravila defanzivan plan da brani liniju od Valjevo-Šabac-Lazarevac, a manji odredi su bili na Savi i Drini i njihovo zaduženje je bilo da usporavaju austrougraske trupe. Živojin Mišić je ubedio Radomira Putnika da vojska krene u napad i tako se desila bitka na Ceru. Austrougari nisu očekivali da naše trupe budu daleko od defanzivnih linija i to ih je dodatno uplašilo i iznenadilo - rekao je pukovnik Đukić.

Informer

Lazar Lukić, Slobodan Đukić i Miloje Pršić

Predsednik kluba "Noćni vukovi" Lazar Lukić govori o tome da je srpska vojska ostvarila neverovatnu pobedu i da njegov klub motorsita svake godine odaje počast herojima.

- Neverovatna pobeda male i siromašne Srbije nad daleko moćnijim neprijateljima je ostavila trag u svim istorijskim i svetskim knjigama. Naš klub bajkera svake godine obeležava Cersku bitku od 12-tog do 24-tog avgusta. Motorima prelazimo celu oblast oko Cera da odamo počast srpskim herojima - kazao je Lukić.