23.08.2023.

08:36

Foto: Pedja Milosavljević

TV

Da li je BRIKS alternativa Zapadu? Stručnjaci: Centar ekonomije i političke moći seliće se u druge delove planete

Dugo godina zemalje BRIKS-a sanjale su geopolitički san o zajedničkoj investicionoj banci. Danas one kontrolišu veliku razvojnu banku  i postaju zaseban pol u nekad bipolarnom, a nakon toga unipolarnom (američkom) svetu. Ove zemlje već su sarađivale na forumima kao što je Svetska trgovinska organizacija i vodile su se time da bi njihov uticaj u svetskom poretku bio veći kada bi se njihovi glasovi udružili. 

Gost Info jutra, novinar Predrag Sarapa istakao je da nikome nije u interesu da dolar nestane, već je zemljama BRIKS-a da oni sami ojačaju.

Informer

Predrag Sarapa

- Centar ekonomije i političke moći seliće se u druge delove ove planete. Kineska civilizacija stara je preko pet hiljada godina. Njen kulturni model nije agresivan i nije tako vidljiv, ali je vrlo značajan. Dolar gubi na vrednosti ako se vrti samo u svojoj zoni. To je samo jedan početak pokušaja istiskivanja njihove finansijske moći. Kina i Indija su i deo tog sveta, ali su istovremeno i alternativa. Sve što im koristi sa Zapada, oni uzmu, a onda u to ubace svoje elemente - objasnio je Sarapa.

Predsednik Centra za bezbednost narodne politike Zoran Spasić insistira na tome da BRIKS nije alternativa Zapadu.

Informer

Zoran Spasić

- BRIKS okuplja značajne države koje su u razvoju, ali nema jedinstveni ekonomski sistem, nema identičan sistem vrednosti, nema vojsku. Zapad kontroliše finansijske institucije, kontroliše novčane valute, tako da BRIKS nije alternativa Zapadu. Ceo naš sistem postavljen je po Zapadnom sistemu vrednosti. I zemlje BRIKSA i ekonomija Kine i Amerike su vrlo značajne. Kada govorimo o tom savezništvu, Kina nema u svojoj istoriji doktrinu savezništva, niti je to interesuje. Bitno pitanje je naziv BRIKS-a. Ako se druge države priključe, to neće biti pošteno prema novim članicama. Ceo Peking i Šangaj su obeleženi zapadnim vrednostima. Svi se oblače na taj način, voze zapadne automobile, hrle na studije u Ameriku - naveo je Spasić.

Više o ovoj temi pogledajte u videu ispod: