Autor: Informer.rs

24.08.2023.

12:37

Foto: Peđa Milosavljević

TV

Haos u studiju Informera! Gosti u klinču, vikali jedan na drugog: Ajde, bre beži kući (VIDEO)

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu smatra da će se Vagner nakon Prigožinove smrti raspasti, ali i da može doći do formiranja nove paravojne formacije. 

- "Vagner" je bio sredstvo prihoda za Rusiju, ali smrću komandanta Prigožina se raspada ova grupa i možda će se formirati nova. Putin je rekao u junu ove godine da ko god počini izdaju platiće glavom, a za Jevgenija Prigrožina se znalo da neće preživeti posle pobune protiv Vladimira Putina i to je bio motiv - kazao je Obradović i dodao da vest o smrti Prigožina nisu prvo objavili zapadni mediji.

- Tvrdim da je ruska agencija TAS prva objavila vest o smrću Prigožina, a ne zapadni mediji. Onog trenutka kad se okrenuo protiv Putina, izgubio je ugled u Rusiji i postao totalno nebitna ličnost. Prigožin je bio Putinov projekat i u njega i grupu "Vagner" je uloženo mnogo novca iz budžeta - rekao je Obradović.

Ljuban Karan oficir KOS-a u penziji navodi da Prigožinova smrt stvara nestabilnost u celom svetu i ima potpuno drugačije mišljenje od Obradovićevog.

- Jevgenij Prigožin je bio na svim svetskim listama obaveštajnih službi, nije ni čudo što je ovako skončao. Njegova pogibija pravi nestabilnost ne samo u Rusiji, već i u celom svetu. Prigožin je bio najviše meta zapadnih službi, a zapadni mediji su prvi javili da je poginuo - zaključio je je Karan.

Informer

Ljuban Karan i Darko Obradović

Geopolitički analitičar Milutin Ilić smatra da se Putin postavio kao autoritet i da strane službe nisu mogle da obore Prigožinov avion.

Smatram da je rušenje aviona unutrašnji posao. Pojas u kom se desilo obaranje Prigožinovog aviona nalazi se kod Moskve, a tu je jaka ruska protivvazdušna odbrana i minimalne šanse su da je strana služba učinila ovo delo. Vladimir Putin se postavio kao autoritet i nije pustio da pobuna prođe tek tako, definitivno je da su autoritativni režimi uspešniji u ratu, nego demokratski - zaključio je Ilić.

U jutarnjem programu Informer TV došlo je i do sukoba mišljenja naših gostiju Darka Obradovića i Ljubana Karana.

- Rusi su napali tuđu teritoriju, oni jesu agresori i kolonizatori. Ubili su 500 ukrajinske dece tokom rata, ovo je teroristički akt - vikao je Obradović.

Rusija nije kolonizatorska država, ona se brani od zapadnih kolonizatora. Ajde Darko beži kući, Rusija nije agresor i nije kriva za zločine koje navodiš - odgovorio mu je Karan.

Celu emisiju pogledajte na videu ispod: