Autor: Informer.rs

27.08.2023.

10:16

Foto: Pedja Milosavljević

TV

Da li će doći do sukoba?! Niger između Rusije, Zapada, uranijuma i gladi! (VIDEO)

Lider Srpske desnice Miša Vacić navodi da je problem kod afričkih država što se njihov novac štampa u Evropi, a ne u sopstvenim zemljama što označava da su Afrikanci i dalje pod šapom Zapada.

- Niger trenutno nije u krizi, već je u procesu normalizacije. Nigeru su uvedene sankcije i Zapad dovodi Niger do ivice egzistencije i gladi. Komandant predsedničke garde uz podršku vojske je stao zajedno i svrgnuli su tadašnjeg predsednika koji je bio marioneta Zapada. Tadašnje vlasti su zvale evropske klonijalne sile da im pomognu da se bore protiv islamskih ekstremista, a zauzvrat su im davali uranijum. Problem kod Afričkih država što se njihov novac štampa u Evropi, a ne u sopstvenim zemljama što označava da su Afrikanci i dalje pod konopcima Zapada - rekao je Vacić.

Informer

Miša Vacić

Naš sagovornik dodaje i da su Burkina Faso, Mali i Niger postali saveznici, a sve ih je spojila pobuna protiv zapadnog uticaja i kolonizma, kao i podrška Putinu.

- Burkina Faso, Mali i Niger su postali saveznici, a sve ih je spojila pobuna protiv zapadnog uticaja i kolonizma, kao i podrška Putinu. Rusija nudi pomoć tim zemljama i želi da pošalje svoju vojsku u ove zemlje kao i da obučava njihove jedinice - zaključuje Vacić.

Informer

Boris Bratina

Profesor Boris Bratina tvrdi može doći do sukoba jer Niger ne želi da Zapad upravlja Afrikom i da je Zapad stvorio islamiske ekstremiste Al Kaidu.

- Možemo da očekujemo sukob u Africi, jer veliki uticaj na ovom kontinentu čine Francuska i SAD, a Niger ne želi više da Zapad upravlja Afrikom. Vlasti u Nigeru su podigle vojsku na najvišu borbenu gotovost, što označava da očekuju sukob sa Zapadom. Zapadne zemlje su nudile zaštitu afričkim zemljama od islamskih ekstremista kao što su Al Kaida i Boko Haram, ali problem je u ovome što je Al Kaidu stvorio upravo Zapad i stvorio sukobe - govorio je Bratina.

Celu emisiju pogledajte ovde: