Autor: Informer.rs

28.08.2023.

14:33

Foto: Foto: Miloš Rafailović

TV

Plašimo se ovoga više i od smrti! Psiholozi otkrivaju uzrok usamljenosti u partnerskim odnosima! (VIDEO)

Pedagog i psihoterapeut Biljana Ćulafić ističe da do usamljenosti dolazi zbog loše komunikacije između partnera i manjka posvećivanja vremena partneru, kao i postojanja treće osobe.

Nažalost, mnogi ljudi biraju da ostanu u vezi iako su usamljeni jer se plaše da ostanu sami. Do usamljenosti dolazi zbog loše komunikacije između partnera i manjka posvećivanja vremena partneru. Takođe, do usamljenosti može doći i do postojanja paralelne veze i treće osobe u partnerskom odnosu. Jako je važno da razvijemo kapacitet da budemo i neko vreme sami da ne bi imali strah od usamljenosti - rekla je Ćulafić.

Naša sagovornica Liza Piščević master psiholog MA navodi da ne smemo da zanemarimo značaj vrednosti i principa partnera, jer posle nekog vremena kada nestanu zajednička interesovanja, to može da bude uzrok osećaja usamljenosti.

- Pored straha od smrti, strah od usamljenosti je jedan od najvećih strahova kod ljudi. Često biramo partnere na osnovu interesovanja, a ne zbog njihovih unutrašnjih vrednosti. Ne smemo da zanemarimo značaj vrednosti i principa partnera, jer posle nekog vremena kada nestanu zajednička interesovanja, to može da bude uzrok osećaja usamljenosti - kazala je Piščević.

Informer

Liza Piščević i Biljana Ćulafić

Novinarka Marija Tonić kaže da su osećaju usamljenosti doprinele i moderne tehnologije i da u našoj državi partneri ne žele da odu na psihoterapiju.

- Samoća je izbor koji sami biramo, a usamljenost nije naš odabir, jer može da se desi u bilo kom trenutku čak i kad smo u društvu partnera. U Srbiji živimo u patrijahalnom društvu i mnogo puta se dešava da partner ne želi da ode na psihoterapiju, iako vidi problem u odnosu. Osećaju usamljenosti su doprinele i moderne tehnologije, jer provodimo i po osam sati dnevno na telefonu - zaključila je Tonić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispood: