Autor: Informer.rs

01.09.2023.

13:49

Foto: Foto: Miloš Rafailović

TV

Ograničeni fizički, ali mogu sve! Osobe sa invaliditetom ulaze u IT sektor! (VIDEO)

Sociolog i marketing ekspert Jelena Radović navela je koje opcije postoje za invalide i na koji način oni sada mogu da rade.

- Postoje različiti programi koji olakšavaju osobama sa invaliditetom da dođu do zaposlenja, u vidu pomagala za kretanje ili programa koji im olakšavaju vid ili sluh. Osobe sa invaliditetom sad mogu da rade od kuće što IT kompanije dozvoljavaju, ali mogu da rade projekte i za strano tržište. Radimo na edukaciji i osposobljavanju osoba sa invaliditetom, ali obrazujemo i same poslodavce da znaju koje poslove njima mogu da daju i da te osobe mogu biti veoma produktivne - rekla je Radovićeva.

Informer

Menadžer javnog sektora Nemanja Filipović ukazao je na to zašto je baš IT sektor podoban za osobe sa invaliditetom i kako je to na njega uticalo.

- Virtuelni svet mi omogućava da hodam i da budem prisutan na mestima gde fizički ne mogu, i zato je ovaj sektor podoban za osobe sa invaliditetom. Kad poredimo vreme od pre 15 godina, računari nisu bili dovoljno dobri za ovakve stvari, ali sad mi kao osobe sa invaliditetom možemo da gradimo budućnost. Jedino što tražimo je samo da budemo viđeni i jednaki. Moj predlog je da se napravi neki pokret gde sva udruženja osoba sa invaliditetom, kako bi se naš glas jače čuo - navodi Filipović.

IT Stručnjak Vladan Nenadić rekao je koje opcije danas postoje i šta rad od kuće omogućava.

- Putem telefonskih aplikacija i onlajn protora sad imamo mogućnost za rad od kuće, što je omogućilo osobama sa invaliditetom da se zaposle sad više nego ikad. Sada imamo i onlajn kurseve za usavršavanje, što znači da fizičko ograničenje više neće sprečavati zaposlenje i napredak - izjavio je Nenadić.