Autor: Informer.rs

04.09.2023.

14:23

Foto: Informer

TV

Stručnjaci saglasni: Izaziva depresiju, a ako je dugotrajan može da dovede do suicida! (VIDEO)

Naša sagovornica psiholog Snežana Repac ističe da je stres je odbrambena reakcija organizma i da dugotrajno izlaganje njemu može da dovede do hroničnog stresa.

- Stres je odbrambena reakcija organizma, koja teži da uspostavi prilagodljivost situaciji u kojoj je potrebna brza reakcija tela i uma. Dugotrajno izlaganje stresu može da dovede do hroničnog stresa koji izaziva depresiju - kazala je Repac.

Informer

Novinar Informera Svetozar Cvele Čubrilo objašnjava da stres može da ima pozitivan i negativan uticaj i da je doživeo veliki stres kada je imao 12 godina kada mu je preminula majka, ali je to u kasnijem životu pozitivno uticalo na njega i podstaklo ga da upiše medicinu.

- Svaki, ali svaki čovek je doživeo neki oblik stresa, bilo to smrtan slučaj ili svakodnevni stres koji doživljavamo i on može da ima i pozitivan i negativan uticaj. Ja sam doživeo veliki stres kada sam imao 12 godina i tada mi je preminula majka, ali je to u kasnijem životu pozitivno uticalo na mene, jer me taj događaj podstakao da upišem medicinu i da probam da postanem lekar da bih dobio odgovore koji su me kopkali. Nažalost zbog okolnosti nisam uspeo da postanem lekar, ali sam postao novinar - rekao je Čubrilo.

Informer

Svetozar Cvele Čubrilo

Prof. dr i psihijatar Ivana Stašević Karličić napominje da hroničan stres može da dovede do bolesti kardiovaskularnog sistema, astme, čak i karcinoma.

Nervni sistem i neuroni u mozgu su zaduženi za receptore stresa. Hroničan stres može da dovede do bolesti kardiovaskularnog sistema, astme, čak i karcinoma, a ako se stres ne reši na vreme može da dovede do anksioznosti, ali i do depresije - navela je Stašević Karličić.

Informer

Ivana Stašević Karličić

Gošća u studiju Ivana Stašević Karličić dodaje i da teži oblici stresa kao što je depresija ili smrt bliske osobe, mogu da dovedu do suicida i potrebno je odmah potražiti pomoć.

Teži oblici stresa kao što je depresija ili smrt bliske osobe, svakako mogu da dovedu do potrebe za suicidom i zato je potrebno odmah potražiti pomoć stručnjaka - dodala je Stašević Karličić.

Celu emisiju možete pogledati u videu ispod: