06.09.2023.

19:00

Foto: INformer TV/Alo, Beograde

TV

Znate li koji srpski grad zovu Mala Budva, kakve veze imaju Dobrica Ćosić i vino i šta su nekada bogate devojke nosile u miraz! (VIDEO)

U banatskoj varoši Kovačica, istoimeno Udruženje žena godinama čuva tradiciju i običaje Slovaka ali i stvara suvenire i nošnju baš onakvu kakva se nekad nosila. 

Jedan detelj posebno nam je privukao pažnju, a rekoše nam da su to obavezno nosile žene posle venčanja...

Na Pešterskoj visoravni Esmana Kurtanović pokazala nam je kako se tka ćilim i po čemu su njene šare posebne. Po broju ćilima koje snajka donese u kuću, merilo se da li dolazi iz bogate kuće, a  možda niste znali da je pokrenuta inicijativa da se pešterski ćilim uvrsti na Uneskovu listu kulturne baštine. 

Na ušću Dunava i jedne manje reke u Srbiji, nalazi se gradić koji zovu Mala Budva. Nećete verovati da je to bio veliki trgovački i kulturni centar još početkom prošlog veka. 

Sigurno će vam biti zanimljivo da vidite i dnevnik s ocenama akademika Dobrice Ćosića koji se čuva u Muzeju vinogradarstva u Aleksandrovcu gde je Ćosić završio Nižu poljoprivrednu školu!

Oni koji nikada nisu bili u Mediani, kada pogledaju naš prilog, sigurno će odvojiti vreme da svojim očima izbliza uživaju u mozaicima iz odaja rimskih careva koji su nekada živeli na prostoru oko Niša....

Ovde možeti pogledati celu emisiju: