Autor: Informer.rs

07.09.2023.

09:12

Foto: Zoran Sinko

TV

Srbija nikada neće priznati lažnu državu Kosovo! Spasić: Kurti nije ispoštovao nijedan dogovor! (VIDEO)

Zoran Spasić predsednik Centra za bezbednosnu i međunarodnu politiku navodi da Srbija ispunjava sve dogovore i stavke iz svih sporazuma, ali da nema nastavka dijaloga bez formiranja ZSO, jer Kurtijeva strana ne želi da poštuje dogovor i nijedan sporazum koji je potpisan.

- Nema nastavka dijaloga bez formiranja ZSO i poštovanja Briselskog sporazuma koji je potpisan pre 10 godina. U dijalozima predsednik Vučić i Srbija je za mir, dok Kurti želi da protera Srbe i pravi nerede i ne želi nastavak dijaloga. Mi ispunjavamo sve dogovore i stavke iz svih sporazuma, dok Kurtijeva strana ne želi da poštuje dogovor i nijedan sporazum koji je potpisan - rekao je Spasić.

Informer

Stanislav Sretenović i Zoran Spasić

Dr Stanislav Sretenović iz Instituta za savremenu istoriju ističe da pojedini evropski predstavnici gube svoj kredibilitet podrškom nelegitimnih izbora koje je sproveo Kurti. Nemačko-francuski predlog ne može da se potpiše, jer se Srbija nikada neće odreći Kosova i Metohije.

Nemci i Francuzi su jedni od pokretača EU, ali je u ovom trenutku njihova međusobna diplomatija na niskom nivou. Ne radi se samo o problemu Srbije sa svojom južnom pokrajinom, već je ovo šira slika gde je cela Evropa na neki način umešana, kao neko veliko igralište. Pojedini evropski predstavnici gube svoj kredibilitet podrškom izborima koje je sproveo Kurti, a koji uopšte nisu bili legitimni. Nemci i Francuzi su nam ponudili Nemačko-francuski predlog u kome se traži priznanje tzv. Kosova. Ovaj predlog ne može da se potpiše jer se Srbija nikada neće odreći Kosova i Metohije - kazao je Sretenović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: