09.09.2023.

10:01

Foto: Miloš Rafailović

TV

Stoltenberg reagovao na Kurtijevo divljaštvo! Vukelić: Mi moramo da zaštitimo naš narod na KiM

Stoltenberg je takođe rekao da Alijansa snažno podržava dijalog Beograda i Prištine i dodao da očekuje da prištinska strana na sastanku u Briselu "pokaže da je odgovorna strana koja konstruktivno deluje za dobrobit evroatlantske bezbednosti". U emisiji "Info jutro" na ovu temu razgovarali smo sa naučnim savetnikom Draganom Petrovićem i Dejanom Vukelićem iz Srpskog portala.

Dejan Vukelić iz Srpskog portala kaže da je ova izjava Stoltemberga vrlo važna, jer je to prva rekcija koju smo dobili na sve što Kurti radi.

Informer

Dejan Vukelić

Ja verujem da je ova izjava rezultat politike naše države u poslednjih nekoliko meseci. Mi imamo stav da moraju da se poštuju svi prethodno potpisani sporazumi. Svi sporazumi koje poštuje Srbija, moraju poštovati i oni. Poruke i lepe reči su jedno, a situacija na terenu je drugo. Ipak, njihov mandat nije pisanje izjava, već obezbeđivanje mira. Kosovo je naše dokle god mi kažemo da je naše. Mi moramo da zaštitimo naš narod na Kosovu, a ostaje da verujemo da će se srpska vojska jednog dana vratiti na Kosovo - zaključuje Vukelić.

Naučni savetnik Dragan Petrović ističe da Amerika u svakom pogledu radi na štetu Srbije.

Informer

Dragan Petrović

- Amerika je pokrovitelj kvazi šiptarske ujedinjenosti. Oni su vrlo pristrasni na našu štetu. U slučaju Bosne i Hercegovine Amerika radi na centralizaciji te zemlje na štetu Srbije. Imamo Ohridski sporazum koji garantuje mir u Makedoniji. Makedonija se razlabavljuje. Ako naša vlast očekuje da će Amerika operizacijom određenih dogovora biti objektivna, to je nerealno. Kada se sagleda, mi smo Pepeljuga. Mi ne možemo očekivati da će oni biti objektivni. Ogromne ustupke koje je Srbija dala na Briselskom sporazumu, Amerika je zloupotrebila. Amerika je svetski policajac i služi se pritiscima na našu zemlju - zaključuje Petrović.