Autor: M. Tonić Stojić

11.09.2023.

17:00

Foto: Informer

TV

Od ove teške autoimune bolesti sve više mladih oboleva, a na dijagnozu se ponekad čeka i nekoliko godina!

Nevena Miletić i Jelena Ljubisavljević već godinama se leče od neobične i retke Kronove bolesti. Pre nekoliko godina, simptomi nisu bili naročito izraženi i u startu niko od lekara nije mogao da uspostavi pravu dijagnozu.

- To su bile konstantne dijareje. Išla sam kod lekara, vadila nalaze na razne bakterije, ali ništa nije pomoglo. Na Infektivnoj klinici su mi rekli da imam nezarazno zapaljenje creva i želuca. Prepisali su mi probiotik i antibiotik i sve mi se smirilo. Nakon dva meseca, ponovo mi se aktivirala bolest i tada su mi rekli da ne znaju o čemu je reč. Morala sam da legnem u bolnicu na detaljnija ispitivanja koja su pokazala šta mi je - kaže Nevena Miletić.

U slučaju Jelene Ljubisavljević situacija je daleko komplikovanija. Ona ima čitav niz bolesti koje su povezane sa Kronovom bolešću i koje njenu zdravstvenu sliku čine mnogo težom. Jeleni je prvo uspostavljena dijagnoza reumatoidnog artritisa, a posle toga i Kronove bolesti. Zbog nespecifične kliničke slike, ona tačnu dijagnozu još uvek nema,  samim tim ni terapiju. Tokom godina lečenja razvila je zavisnost od kortikosteroida bez kojih danas ne može da živi. 


- I dan danas, posle šest godina, imam jako tešku kliničku sliku koja nije jasna. Doktori su mi često govorili da se nikada u svojoj karijeri nisu susreli sa ovakvim slučajem. Menjali smo silne terapije, između ostalog i biološke, koje ili nisu imale nikakvog efekta, ili sam loše reagovala: alergijske reakcije, gušenja, izazivale su mi neke druge bolesti... Jedina terapija na koju sam dobro odreagovala bila je aktemra, međutim, ja sam dobila alergijsku reakciju i na nju posle određenog vremena. Smeta mi što sam ovoliko dugo na kortikosteroidima. Jako loše utiču na organizam. Izazivaju nadimanje, organizam zadržava previše tečnosti, izaziva pojavu akni i opadanje kose, razdražljivost i tako dalje. U mom izveštaju piše da sam kortiko zavisnik. Kada ste kortiko zavisnik, to je kao da ste legalni narkoman. Kada treba da se skidate sa kortikosteroida, to je apstinentska kriza - navodi naša sagovornica Jelena Ljubisavljević.
 

Profesor doktor Momčilo Matić objasnio je kako Kronova bolest spada u autoimune bolesti i da u većini slučajeva zahvata delove debelog ili tankog creva. Uprkos napretku medicine, uzrok ovog teškog oboljenja nije sa sigurnošću utvrđen. Ne postoji terapija koja bi dovela do potpunog izlečenja pa su ciljevi lekara da se pacijent uvede u remisiju i da se ona održi. 

- Kao i kod drugih autoimunih oboljenja, predlažem pre svega promenu načina života i ishrane. Izbaciti iz uporebe mlečne proizvode i proizvode koji sadrže gluten. Raditi na unutrašnjem miru, koliko god je mogući izbegavari stresne situacije jer one zapravo i jesu okidač svih autoimunih bolesti -  tvrdi doktor Matić. 

Sa našim gpostima pričali smo i o tome kako izgleda svakodnevni život nekoga ko pati od Krnove bolesti i da li je za njih moguće da vode normalan život uprkos problemima sa kojima su suočene. Celu emisiju pogledate u videu.