Autor: Informer.rs

12.09.2023.

08:47

Foto: Zoran Sinko

TV

Grujičić za Informer TV o HPV vakcini: Ne izaziva sterilitet niti utiče na plodnost (VIDEO)

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić ističe da je više od 30.000 dece primilo HPV vakcinu tokom godinu dana i dodaje da je ona bezbedna i da sprečava karcinom.

- Preko 30.000 dece dobilo je HPV vakcinu, a mislim da više treba da pričamo o tome jer HPV virusi dovode do raka grlića materice, ali i do kancera penisa kod muškaraca. Vakcina ne izaziva sterilitet, niti utiče na plodnost, zato roditelji treba da vode decu što pre na kontrolu i vakcinaciju - rekla je Grujičić.

Informer

Ministarka navodi i da će ratni veterani i heroji Srbije novim izmenama zakona o osiguranju i zdravstvenoj zaštiti dobiti zdravstveno osiguranje i zdravstvenu knjižicu.

- Mi moramo da menjamo zakone o osiguranju i zdravstvenoj zaštiti. Ratni veterani će imati zdravstveno osiguranje pomoću novog zakona zdravstvenog osiguranja i sa boračkom knjižicom moći će da dobiju zdravstvenu knjižicu i to je mala pomoć za veterane koji su heroji Srbije - kazala je Grujičić.

Informer

Prema rečima ministarke zdravlja u budućnosti nas očekuju novi domovi zdravlja i rekonstrukcija postojećih ustanova i da će biti dopremljeni lekovi našem narodu na KiM.

- Zdravstvena zaštita će biti svima dostupna i imaćemo i nove domove zdravlja u Beogradu, ali i u mnogim delovima Republike Srbije pomoću kredita Svetske banke i biće rekonstrukcija preko 13 zdravstvenih ustanova. Ministarstvo pokušava da nađe način da dopremi lekove na KiM i da izgradimo bolnice u našoj južnoj pokrajini i nećemo ostaviti naš narod nezaštićen i usamljen - navela je Grujičić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: