Autor: Informer.rs

22.09.2023.

12:18

Foto: Foto: Miloš Rafailović

TV

Električne cigarete uništavaju maloletnike! Zbog zavisnosti su spremni i da kradu! (VIDEO)

Doktorka fizičke hemije Svetlana Stanišić navela je da vejpovi jesu manje štetni od cigareta ali da dugorošne posledice još nisu poznate kao i da su ih pojedine države zabranile.

- Vejpovi su u upotrebi već 10 godina, ono što je tačno jeste da su manje štetni od cigareta, ali pošto su relativno novi još uvek ne znamo dugoročne posledice. Jedino što nam je poznato, jeste da podstiču razvoj malignih ćelija kao i na zapaljenja pluća slična pneumoniji. Sastav vejpa još nije zakonski regulisan, a duvanska industrija ovo koristi, kako bi opstala i vrbovala mlade. Argentina, Brazil i Turska su zabranili proizvodnju vejpova. Nargila je takođe štetan proizvod bez obzira na to što je tradicionalna i razlikuje se od vejpa što se para hladi u vodi - rekla je Stanišićeva.

Informer

Edukatorka mentalnog zdravlja Marija Apostolović istakla je da edukacija o ovim nikotinskim proizvodima mora biti prioritet kao i da su jako dostupni maloletnim licima.

- Prirodno je da deca žele da preisputuju sebe i testiraju granice, zato je sada kul konzumirati vejpove, a masovna upotreba je nastala jer su ti vejpovi lako dostupni. Nikotin izaziva oscilacije dopamina, hormona sreće i zato se javlja zavisnost, jer bez njega taj hormon se manje luči. Moramo da komuniciramo sa decom, bez kritike kako se nebi zatvarali u sebe. Edukacija je ključ jer smatram da se to treba rasklopiti pred decom i analizirati šta se u tom vejpu nalazi - rekla je Apostolovićeva.

Celu emisiju možete pogledati u videu: