Autor: Informer.rs

22.09.2023.

12:37

Foto: Informer

TV

Pokretna prevencija raka dojke je počela! Od sad će sve žene moći da se pregledaju gde god bile! (VIDEO)

Osnivač udruženja "Žena za Ženu" Marija Lakić navela je da karavan polazi iz Vrbasa i da je tokom prošle akcije kroz njega prošlo 15.000 žena svih uzrasta.

- Prekosutra počinjemo sa aktivnostima od Vrbasa, do novembra planiramo da obiđemo 17 naselja. Kada je krenuo karavan 2017. godine obišli smo jug Srbije kako bi žene iz manjih opština mogle da se pregledaju. Udruženje je osnovano da se konkretno pomogne ženama edukacijom ali i seminarima gde će van svakodnevnih izazova moći da se druže, dele iskustva i saznaju više o svom telu. Kroz naš karavan prođe preko 15.000 žena, koje su saznale više o mamogramu i ultrazvuku - rekla je Lakićeva.

Informer

Bivša pacijentkinja onkologije Gorana Ristić istakla je da žene uglavnom na preglede ne idu zbog predrasuda ali u najvećoj meri zbog straha od mogućih nepovoljnih rezultata.

- Sa svojih 46 godina otkila karcinom i na vreme počela sa lečenjem i zato bih poručila ženama da odvoje nekoliko minuta za ultrazvuk i ginekološki pregled. Žene od pregleda odvraćaju predrasude, ali najviše od svega to bude strah. Kad sam saznala za svoju dijagnozu ušla sam u grupe žena koje dele isto iskustvo što mi je mnogo pomoglo - rekla je Ristićeva.

Celu emisiju možete pogledati u videu: