Autor: Informer.rs

24.09.2023.

12:44

Foto: Zoran Sinko

TV

Zapad nam je doneo modu razvoda! Stručnjaci saglasni: Deca najviše ispaštaju! (VIDEO)

Psiholog Željko Mašović navodi da i deca mogu da odlučuju o razvodu roditelja jer sud uvažava i njihovo mošljenje

- Sud mora da utvrdi razlog za razvod braka i da analizira sve što je prouzrokovalo razvod. Centar za socijalni rad nekada ne radi svoj posao kako treba i zato dolazi do ispaštanja dece razvedenih roditelja. Sa detetom se obavlja razgovor o razvodu roditelja i uvažava se na sudu njihovo mišljenje ukoliko je merodavno - rekao je Mašović.

Prema rečima Mašovića, razvod je jedan od najvećih stresova za čoveka i nalazi se u rangu sa gubitkom bliske osobe.

- Razvod je jedan od najvećih stresova za čoveka, u rangu je sa gubitkom bliske osobe. Razvod se itekako odražava na decu i to zauvek utiče na dečiji mozak - zaključio je Mašović.

Informer

Željko Mišović

Advokat Marko Slijepčević Andjelković ističe da zbog zapadnih vrednosti u današnje vreme, brak je postao kao veza, nekada je sramota bilo razvesti se, a sada je to potpuno normalno.

- Posledica previše razvoda u Srbiji se dešava zbog zapadnih vrednosti i modernih tekovina. U današnje vreme brak je postao kao veza, nekada je sramota bilo razvesti se, a sada je to potpuno normalno. Cilj zapadnih normi je da rasture tradicionalne i porodične vrednosti i zbog toga deca ispaštaju - kazao je Slijepčević Andjelković.

Informer

Naš sagovornik dodaje i da ukoliko se neko ne pridržava sporazuma o razvodu može biti pokrenuta tužba i lice može da završi u zatvoru.

- Ukoliko se neko ne pridržava sporazuma o razvodu može biti pokrenuta tužba usmerena licu koje ne ispoštuje zakon. Ako lice koje je zaključilo razvod, ne plaća alimentaciju, može da završi u zatvoru - objasnio je Slijepčević Andjelković.

Cela emisija se nalazi ispod teksta: