03.10.2023.

09:56

Foto: Pedja Milosavljević

TV

Izmena zakona o porodičnom nasilju! Gordana Mišev: U Srbiji mali broj muškaraca nasilnika završi u zatvoru!

Cilj  je da se žene osnaže i da se stane na put muškarcima koji čine zlodela.

Gošća "Info jutra" Gordana Mišev, stručnjak za bezbednost objašnjava da se izmene dešavaju zato da bi se kazne pooštrile.

-Naši zatvori nemaju kapacitet za rehabilitaciju. Katastrofa iz 2013. dovela je do pomaka ka zaštiti žena. Ti zakoni sada su fokusirani na prevenciju. Broj prijava je na godišnjem nivou između 8 i 10 hiljada. Veliki broj ovih prijava se ne procesuira. Samo oko 1000 njih završi u zatvoru. To je manje od deset posto. Većina njih dobije uslovnu kaznu koju uglavnom prekrši. Porodičnog nasilja ima svuda, ali procentualno gledano, evropske zemlje imaju oko 1 posto, a mi imamo skoro 5. U regionu prosek nam je najgori - istakla je naša sagovornica. 

Informer

Gordana Mišev

Ona je dodala da reagovanje na prvi poziv nije nikakav problem.

-Kada vi prijavite nasilje, policija dolazi za deset minuta. Problem je u procesu koji traje nekoliko meseci. Za to vreme žena može da se predomisli, da se vrati mužu i slično. Samo suđenje traje godinama, a posle deset godna slučaj zastareva i vi nemate nikakav efekat. Nadam se da će se to sad promeniti. Na najmanju prijavu muškarac će biti smešten u pritvor na 48 sati- zaključila je  Gordana Mišev.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: