06.10.2023.

17:53

Foto: Foto: Miloš Rafailović

TV

Kako smena godišnjih doba utiče na naše zdravlje? (VIDEO)

Profesor Momčilo Matić naveo je da kada krene hladno vereme to predstavlja udar na naš organizam i u fizičkom i u mentalnom smislu.

Informer

Momčilo Matić

-Nije dobro biti preterano gojazan ni preterano mršav. Ovaj period je bolji, prelazak leta u jesen, nego prelazak proleća u leto. U jesen imamo plodove koji sazrevaju i donose mnoštvo vitamina. Preko leta smo stekli dovoljno energije. Hranu moramo prilagođavati sadašnjem periodu. Moramo se i dalje držati orašastih plodova, semenki, matičnih sokova (bez šećera) i slično- naveo je profesor Matić.

Katarina Cvejić, profesorka fizičkog vaspitanja navela je da su srednjoškolci skloni izgladnjivanju, a dečaci veštački povećavaju mišićnu masu.

Informer

Momčilo Matić Snežana Kostov Katarina Cvejić

-Ja radim sa srednjoškolcima. Problem je u tome što se u tom periodu prekidaju njihove sportske aktivnosti. Ja savetujem decu da se bave sportom, ali srednjoškolci su već formirani kompletno. Deca hoće da napuste bazične sportove i odu u teretanu. Problem je u tome što se više užine ne nose u školu jer je to postalo "glupo"- objasnila je profesorka Cvejić.

Snežana Kostov, medicinska sestra akušer istakla je da devojčice od malih nogu moraju da vode računa šta unose u svoj organizam, jer su to buduće majke.

-Ja preko 25 godina radim u ginekologiji. Bavim se psihofizičkom pripremom za trudnice. Rešila sam da mi to bude hobi. To nisu bapske priče, istna je da su žene u drugom stanju zaista u posebnoj fazi. Treba imati razumevanja za njihovo stanje. Ja sa njima radim tri meseca i često ih posećujem i kući-istakla je Snežana Kokotov.

Ceo segment pogledajte u videu ispod: