Autor: Informer.rs

08.10.2023.

17:19

Foto: Miloš Rafailović, Reuters

TV

Mir je moguć, ali ovo je jedini uslov? Evo šta će se desiti ako Izrael ozbiljnije odgovori Palestini! (VIDEO)

Novinar TV Pink Predrag Sarapa naveo je da se napad na Izrael može okarakterisati samo kao teroristički, zbog velikog napada i likvidiranja civila, jer pored svega toga Palestina nije priznata ni kao država.

- Bombardovanje i ubijanje civila može se samo kategorisati kao teroristički rat, reakcija Izraela je neizvesna. Najveća opasnost je širenje rata, jer je dobar deo arapskog sveta podržao Palestince. Ovo može postati Izraelsko arapski rat, ali tek u tom slučaju možemo očekivati uplitanje SAD. Situacija na KiM se ne moće porediti sa ovim, jer Palestina nije priznata država, dole se vrši teror na Srbima a palestinci gađaju civilne mete. Mi imamo prijateljske odnose sa palestinskim narodom ali moramo osuditi ovaj napad jer zauzeti bazu priznate države od strane neke grupacije je terorizam - rekao je Sarapa.

Informer

Zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj istakao je da treba osuditi svako ubijanje civila, ali da moramo uzeti u obzir da je palestinski narod takođe trpeo velike žrtve i ne možemo posmatrati rat bez konteksta.

- Sigurno je da su pripadnici Hamasa planirali ovakvo dejstvo godinama, jer nije moguće da se desilo preko noći, a to je netrpeljivost koja se pojačavala od 1945. godine. Ne bih se složio da je ovo terorizam, jer moramo ovo posmatrati uz kontekst. Osuđujem svaki napad na civilno stanovništvo, ali je borba palestinskog naroda opravdana. Moramo se setiti bombardovanja Gaze za vreme islamskih praznika ili ograđivanje tog prostora zidovima i bodljikavom žicom. Mir je jedino moguć uz formiranje palestinske države, u granicama iz 1967. godine. Ne postoji rat u kome civili ne stradaju, a prva meta ofanzive bile su vojne baze. Americi pomaže da Izrael bude branik rešavanju krize formiranja Palestine kao države, da pokaže arapskom svetu da je prisutna - rekao je Šešelj.

Informer

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je da je jedan naš državljanin zadobio lakše telesne povrede ali da se oporavlja kao i da je trenutno na snazi regrutacija rezervista.

- Jedan naš državljanin zadobio je lakše telesne povrede ali je pušten iz kliničkog centra i na oporavku je. Teško je reći kako će rat teći jer ako Izrael ozbiljnije odgovori, afiniteti prema konfliktu na međunarodnoj sceni, počeće da se kreću u nepredviđenim pravcima. Trenutno je na snazi opsežna regrutacija rezervista širom Izraela. Sve ovo se desilo na 50 godina od Jom Kipurskog rata, je bilo neočekivano jer je delovalo kao da se situacija polako opušta u pojasu Gaze. Kod grada Aškelon uslikane su fotografije čitavih porodica koje su likvidirane - rekao je Nikolić.

Celu emisiju možete pogledati u videu: