Autor: Informer.rs

08.10.2023.

22:40

Foto: Shutterstock, Miloš Rafailović,

TV

Sukob nije od juče već vuče korene iz 19. veka! Evo šta je rešenje decenijskog sukoba Izraela i Palestine!

Predsednik Instituta za strateški društveni dijalog Goran Puzić naveo ja da su palestinci dugo živeli u getu okruženi bodljikavim žicama, vojskom i diskriminacijom, pa se ovako nešto moralo dogoditi u nekom momentu.

- Ovo je sukob koji traje od 19. veka i početka 20.veka kada su Britanci dobili priliku da formiraju jevrejsku državu. Palestinci su od tada živeli u getu okruženi zidovima, vojskom i bodljikavim žicama dok su im deca ubijana. Osuđujem svako krvoproliće ali ovakva vrsta odmazde se morala dogoditi u nekom momentu. Nije mi bilo jasno zašto su Izraelci kao pripadnici naroda koji je preživeo Holokaust, mogli da na takav način diskriminišu Palestince. SAD i Velika Britanija su navikle da žive na svojim kolonijama i eksploatacijom resurasa, iz tog razloga oni neće tako lako prepustiti Izrael. Zapadu se mora stati na put jer dok je Izrael bombardovao Gazu i Siriju niko o tome nije pričao - rekao je Puzić.

Informer

Profesor Branko Nadoveza iz Instituta za noviju istoriju istakao je da rešenje konflikta leži u formiranju dvojne federacije u kojoj bi oba naroda imala jednaka prava i autonomiju.

- Nekoliko sukoba Arapa i Izraela se desilo od osnivanja jevrejske države 1948. godine, problem Palestine leži u tome što je samo posmatrač u UN i priznata je od preko 100 država, međutim Izrael to ne prepoznaje i još uvek nema status države. Postoji mogućnost da Izrael postane dvojna federacija u kojoj će oba naroda biti ravnopravna, međutim poenta je da on bude jevrejska država. Palestinci imaju neku vrstu samouprave koja nije čak ni autonomija što za njih nije prihvatljivo. Ovaj problem ne može se rešiti bez saradnje Amerike jer njoj jeste cilj da ovo ostane zamrznuti konflikt - rekao je Nadoveza.