Autor: Informer.rs

09.10.2023.

09:41

Foto: Reuters/informer

TV

Gaza plaća cenu napada na Izrael! Evo kakva je sudbina 2 miliona ljudi! (VIDEO)

Bivši političar Profesor Branislav Ivković naveo je da napad na civilno stanovništvo od strane Hamasa daje povod Izraelskoj vladi za još brutalniju reakciju.

- Gaza je ograđena zidovima i bodljikavim žicama gde su živeli kao u logoru. Jaser Arafat se po svetu borio za državnost Palestine i bio je na pragu uspeha, jer je izabrao da pođe mirnim, a ne nasilnim putem. Retko se u svetu događalo da se dešavaju ovako brutalne metode, pogotovo nad civilnim stanovništvom. Sa druge strane ovo pruža povod Izraelu za brutalnu reakciju, jer sada avionima gađaju Gazu gde živi 2 miliona ljudi i nije moguće izbeći civilne žrtve. Jevreji su pretrpeli velike progone tokom Drugog svetskog rata. Zato imaju bliske odnose sa Srbima jer su svedočili njihovim stradanjima u Jasenovcu, Srbi su takođe za to vreme po cenu lične bezbednosti krili Jevreje od nacista - rekao je Ivković.

Informer

Ivković je dodao da problem leži u tome što Palestinci ni mirnim putem uz Pokret nesvrstanih i Jasera Arafata nisu uspeli da dobiju državu i prepoznanje u svetu.

- Ako je neko spolja ubedio Hamas da uđe u rat sa Izraelom, nije jasno ko bi to mogao da bude. Srbija će poštovati teritorijalni integritet Izraela kao suverene države i članice UN. Hamas ovde radi protiv sebe jer će reakcija izraelske vlade biti daleko brutalnija. Problem što su predlozi da Palestinci dobiju državu, uvek bili odbijani u potpunosti, čak i uz pomoć Pokret nesvrstanih predvođenog Titom i mirnom politikom Jasera Arafata - rekao je Ivković.

Profesor Zoran Milosavljević iz Instituta za političke studije

- Ono što mi sada gledamo je borba velikih sila za promenu političke karte sveta i odmeravanje snaga obe strane. Mi smo se takođe našli u situaciji da budemo korišćeni za tuđe interese i zato je bitno da ostanemo neutralni u ovakvom sukobu - rekao je Milosavljević.

Celu emisiju možete pogledati u videu: