Autor: Informer.rs

09.10.2023.

13:10

Foto: Informer

TV

Amerika žuri da zaštiti Izrael! Pavlović: Arapski svet neće ćutati pred odmazdom nad Palestincima! (VIDEO)

Stručnjak za geopolitičke odnose Branko Pavlović istakao je kako Izrael već dugo ne poštuje međunarodno pravo širenjem van dogovorenih granica i aktivnom diskriminacijom Palestinaca.

- Sergej Lavrov je rekao da godinama unazad Izrael ne poštuje međunarodno pravo, diskriminacijom Palestinaca, kršenjem granica sa polovine prošlog veka, kao i da su odbijanje da im omoguće da formiranje svoje države. Napadi Hamasa na Izrael su opravdani međunarodnim pravom, jer su izraelci ti koji su okupatori na tom prostoru, međutim ubijanje civila je za svaku osudu. Situacija je složena jer Izrael ima vladu formiranu na bazi najekstremnijih Jevreja, koji diktiraju agresivan odnos prema Palestincima. Turska i Iran su danas daleko jače nego što su bile pre pola veka, koje su takođe muslimanske zemlje, spremne su da podrže Palestinu na putu ka ostvarenju državnosti - rekao je Pavlović.

Informer

Pavlović je dodao da postoji mogućnost da će se i građani Izraela pobuniti, jer neće hteti da konstantno budu upleteni u rat protiv svih svojih suseda u regionu.

- Izrael je usamljeno ostrvo koje zavisi od pomoći Amerike, koja je već duže vreme u padu. Ako je Mosad znao za ovako nešto to je još gore, jer su namerno dopustili smrt svojih građana zarad političkih ciljeva ili samo nisu bili sposobni da deluju blagovremeno. Postoji mogućnost da će se glasovi unutar Izraela pobuniti jer neće hteti da konstantno ratuju sami protiv svih. Prošlo je vreme Izraelske i Američke nadmoći, jer SAD neće moći da ratuju sa pola sveta zbog očuvanja jedne male zemlje - rekao je Pavlović.

Celu emisiju možete pogledati u videu: