Autor: Informer.rs

10.10.2023.

09:14

Foto: EPA/informer

TV

Hoće li se rat razbuktati na celom Bliskom istoku? Evo kakav pakao čeka region ako do toga dođe! (VIDEO)

Novinar Informera Milan Stojadinović, naveo je da su okolne zemlje nekoliko puta bile umešane u konflikte u Izraelu, kada je vojska te države morala da uđe u Liban, kako bi sprečila napade Palestinaca odatle.

- Od 1948. godine rat Palestine i Izraela neprestano traje sa kratkim fazama mira. U ovom kofliktu se dešavalo da budu upletene i okolne zemlje. Imali smo situaciju da je izraelska vojska ušla u Liban, kako bi sprečila napad Palestinaca sa te teritorije. Pre 20 godina sklopljen je sporazum, gde su pojas Gaze i Zapadna obala dobili određenu samoupravu. Nakon pada Fataha, Hamas je preuzeo kontrolu nad tim područjem. Na području Gaze je gusto naseljeno na malom području 2 miliona ljudi. Izrael je uvek vršio jake odmazde nad Palestincima, a sada će nastojati da potpuno uništi Hamas - rekao je Stojadinović.

Informer

Stojadinović je dodao da kako se rat u Ukrajini bude lošije odvijao po Zapad, imaćemo prilike da vidimo otvaranje novih borbenih žarišta na svetskoj sceni.

- Postoje informacije da su egipatski obaveštajci obavestili Mosad o mogućem napadu, što je neobično jer su egipćani muslimani. Kako rat u Ukrajini bude išao loše po Zapad, uočavaćemo nove ratove na drugim žarištima. Hamas je inovativno počeo da vodi rat dronovima i paraglajderima, kako bi preleteli zid oko Gaze. Neko je morao da ih organizuje i naoruža te ljude. Postoji konstantna pretnja da se ovaj rat proširi na druge zemlje poput Iraka koje nemaju stabilnu strukturu - rekao je Stojadinović.

Celu emisiju možete pogledati u videu: