11.10.2023.

23:52

Foto: Masha Bandjur

TV

Iran se uključuje u rat u Izraelu? Pavić: Amerika je jedini krivac za ovaj sukob! (VIDEO)

Poslednjih nekoliko dana ovo što vidimo u Gazi ništa ne može da opravda. 

Politikolog Aleksandar Pavić istakao je da ne može ni da zamisli da će druge islamske zemlje ostati mirne u ovakvoj situaciji. Prema njegovim rečima, tako nešto bilo bi ponižavajuće.

Informer

Aleksandar Pavić

-Danas stvari nisu iste. Za vreme hladnog rata postojala je ravnoteža. U jednom trenuku, kad bi došlo do opasnosti izbijanja velikog sukoba, Amerika i Rusija bi zakočile svoj sukob i dogovorila se. Toga više nema. Amerika ne poštuje nikoga, porušila je sve mostove, a mislim da su upravo Amerikanci krivi za sve ovo što se dešava sada. Meni ovo sve deluje kao uvlačenje Irana u rat. Ja mislim da će biti sličan postupak kao sa Rusijom u Ukrajini. Pred očima celog sveta desiće se etničko čišćenje- ispričao je Pavić.

Novinar INF4S Igor Damjanović objasnio je kako po njegovom mišljenju izgleda vojni napredak Palestine.

-Palestinci su pre tridesetak godina bacali kamenje. Kasnije su bacali molotovljeve koktele. A sada imamo slučaj da su izvršili jednu sofisticiranu vojnu akciju. Palestinci su izvršili sofisticiranu i vojno i tehnološki brilijantnu akciju- objasnio je Damjanović.

Informer

Igor Damjanović

Profesor međunarodnih odnosa Srđa Trifković, prognozirao je da će se Iran držati po strani. Prema njegovim rečima, njima tako nešto ne bi išlo u prilog.

-2014. imali smo poslednji veliki sukob u kom je stradalo ukupno 74 Izraelca. Prilikom intervjua sa izlaznicima iz Gaze ka aerodromu, Izraelske službe bezbednosti posebno su targetovale homoseksualce koji se osećaju podređeno u muslimanskom društvu. Tu je i čitav niz bolesnih ljudi i onih koji su materijalno ugraženi. Moguće je da, u duboko podeljenom Izraelu, neki element u bezbedosnim i obaveštajnim strukturama rešio da omogući jedan šokantan događaj koji će dovesti Netanjahova u istu situaciju u kojoj je bila Golda Meir pre pedeset godina- zaključio je profesor Trifković. 

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 
$bp("Brid_97061157", {"id":"34926","width":"16","height":"9","video":"1439565"});