Autor: Informer.rs

12.10.2023.

12:36

Foto: Miloš Rafailović/shutterstock

TV

Novi organ čekaju godinama! Evo kroz šta prolaze pacijenti na listi čekanja za transplantaciju! (VIDEO)

Pacijentkinja na listi čekanja Milena Ivić istakla je ukoliko aplicirate za organ u inostranstvu morate ponovo sve preglede testove i dokumentaciju ponovo da radite kako bi ste stupili na listu čekanja.

- Svi pacijenti mogu vam reći koliko žarko iščekuju taj poziv da su stigli na red za transplantaciju. Pre prijave ne listu čekanja kao i da budete donor, morate ići na redovne preglede, da se ustanovi da li ste sposobni da primite ili date organ. Pored toga svaka tri meseca dajete krv, kako bi se našao kompatibilan organ. U inostranstvu se ne priznaju rezultati odavde, ako aplicirate tamo morate ponovo sve testove, dokumentaciju i preglede da imate. U Belorusiji čekanje na organ traje oko 11 meseci, u Srbiji sam na listi pet godina i još nisam dobila poziv - rekla je Ivićeva.

Informer

Jelena Veljković koja je takođe na listi čekanja za transplantaciju, navela je kako je njena dijagnoza genetskog tipa i da joj se pojavila tek nakon preležane korone, mnogo ranije nego što je bilo očekivano.

- Mi kao pacijenti smo prinuđeni da sami prikupljamo novac za operacije, koji prvo moramo da uplatimo, pa da tek onda budemo na listi čekanja. Snagu za borbu mi daju iskustva ljudi koji su uspešno transplantirani jer onda kažem sebi da i ja to mogu. Bolest koju imam je genetskog tipa sa majčine strane, a doktori su prognozirali da će mi se bolest javiti tek u poznim godinama, međutim posle preležane korone ona se ipak pojavila - rekla je Veljkovićeva.

Informer

Transplantirana pacijentkinja Ivana Jović, objasnila je kako je na listi čekanja za novi organ bila dve godine, a kad je stigla na red, dobila novi organ koji joj je transplantovan u Belorusiji.

- Za sada ne idem među ljude kako bi čuvala imunitet, ali sama činjenica da mogu da se krećem bez nekog aparata i provodim vreme sa svojim detetom, je vredna svake žrtve do sada. na listi čekanja sam provela dve godine u Srbiji, a kada sam dobila poziv, transplantirana sam posle šest meseci u Belorusiji. Ono što je najbitnije je da se čovek digne posle bilo kakvog pada, jer su mi na ovom putu pomogle crkva i vera, ali i takođe i razgovor sa psihoterapeutom - rekla je Jovićeva.

Celu emisiju možete pogledati u videu: