17.10.2023.

22:11

Foto: Informer

TV

Izrael upada u zamku? Da li sukob sa Hamasom ima elemente verskog rata? (VIDEO)

U toku je 11. dan rata u Izraelu. Ukupno je do sada sukob odneo više od 5.700 žrtava. Ubijen je vojni komadant Hamasa, Amerika hitno šalje 2.000 vojnika, a odigrao se i novi napad sa teritorije Libana.

Muftija Muhamed Jusufspahićem iz Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije istakao je da ne može da prenebregne činjenicu da je to humanitarna katastrofa.

Informer

Muhamed Jusufspahić

-Te katastrofe su veoma učestale. Ovo je antisemitizam na delu. Ne mogu da prenebregnem činjenicu nastradale dece i žena, dakle onih koji su nedužni u svemu tome. Ovo se ne zove rat, a ima sve specifičnosti rata. Mnogo toga je sada u opticaju. U pitanju je jedan sukob koji ne može da se razume samo sa geopolitičkog i  ekonomskog stanovišta. Mora se znati mogo toga vezanog za veru- rekao je Jusufspahić.

Politički analitičar Stevica Građanski rekao je da se vidi podeljenost u izraelskom narodu. On je istakao da se ovo dešava zbog kršenja narodnog prava.

Informer

Stevica Građanski

-Ovde je teško postaviti se da kažeš nešto pametno, a da nikoga ne povrediš i budeš realan. Postoje dve stvari koje su neodbranjive: niko ne može da brani teroristički akt. S druge strane, Izrael pravi genocid. Zaista je teško naći bilo kakvo opravdanje za ovakvo uništavanje palestinskog naroda. Jedna od ključnih stvari je pitanje da li će se to proširiti. Čini se za sada da neće. Ja ne verujem u slučajnosti. Čini mi se čudno što je Amerika tako javno istupila i izjavila da je to njihova 51. država. Nemci su deo kolektivnog Zapada, a kolektivni Zapad dozvoljava Izraelu sve ovo što se dešava- zaključio je Građanski.

Celu emisiju "Tema dana" pogledajte u videu ispod: