26.10.2023.

09:58

Foto: Informer

TV

Da li idemo ka Trećem svetskom ratu? Zemlje Bliskog istoka mnogo su ojačale u odnosu na prošli vek! (VIDEO)

-Mislim da mi, a da toga nismo ni svesni, idemo ka Trećem svetskom ratu, donoseći glupe odluke jednu za drugom. Politički kurs koji je izabrao Vašington gura Rusiju i Iran da uđu u savez sa Kinom koji zajedno predstavljaju impresivnu protivtežu Zapadu. Ukoliko se sukobe interesi ove dve strane, treba očekivati bitku velikih razmera u kojoj koalicija predvođena SAD-om neće imati prednost u industrijskoj snazi- rekao je Mask u podkastu objavljenom na njegovoj stranici na Iksu.

Rajko Kapelan iz Centra za društvenu stabilnost naveo je da su arapske zemlje, koje su nekada bile slabe, u poslednje vreme znatno ojačale.

Informer

Rajko Kapelan

-Očigledno su strane podeljene i jasno je ko je na kojoj strani. Ovo što su predložile Kina i Rusija bilo je preglasano, a na predloge Amerike Rusija i Kina su stavile veto. U tom sukobu bi bile dve vrlo jake strane gde ni jedna ne bi profitirala. To nikome nije cilj. Amerika je navikla da u celom svetu odlučuje. To se sada menja. Centar moći je do sada bio samo jedan, a sada se pojavljuju drugi centri moći. Mnoge države koje se devedesetih nisu pitale ništa, sada su ojačale. To ćemo najbolje videti na Bliskom istoku. Od početka rata mislilo se da će Rusija završiti rat u svega nekoliko nedelja. To isto se mislilo za Izrael. Vidimo da to nije slučaj. To će biti jedan dugotrajan rat koji će se završiti tako što će veliki činioci u svetu sesti za sto da se konačno dogovore- naveo je Rajko Kapelan.

Emil Zorić iz Omladinske mreže Srbije smatra da, dokle god postoje bilo kakvi sukobi u svetu, postoji i rizik da to eskalira do Trećeg svetskog rata.

Informer

Emil Zorlić

-Vidimo podeljeni svet u smislu podrške. Narod je dublje podeljen što se tiče podrške Palestini, odnosno Izraelu. Mnogo toga će zavisiti od toga kako će Kina okupiti svoje saveznike. Severna Koreja je dala naoružanje Rusiji, a Rusija je nešto dala Severnoj Koreji. Ovo otvaranje Severne Koreje je nešto što ranije nismo videli. Da li će se to formirati kao vojni savez, videćemo. Kina za sada igra veoma mudro, ima sve više saveznika. Kina ulazi na teritoriju gde je dočekana izuzetno prijateljski. I tim zemljama će to biti plus. U svakom trenutku svet može da ide ka Trećem svetskom ratu. Tu se postavlja pitanje koliko su odgovorni lideri velikih svetskih sila. Dokle god postoje sukobi, postoji i rizik. Ipak, mi vidimo veliku odgovornost lidera ovih zemalja. Nismo imali pravi napad na Rusiju, gde vidimo jednu vrstu odgovorne politike američkih lidera. S druge strane, Rusija nije dozvolila da rat pređe granice Ukrajine, gde se vidi odgovornost ruskih lidera- naveo je Emil Zorlić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: