28.10.2023.

12:13

Foto: Informer

TV

Sutra počinje zimsko računanje vremena! Da li treba odustati od pomeranja sata ili ne? (VIDEO)

Vreme će se u noći između 28. i 29. oktobra pomeriti sa 03 časa na 02 časa.

Nikola Mirković, načelnik Odeljenja za kvalitet i bezbednost proizvoda u Ministarstvu privrede naveo je da ova tema može biti i ozbiljna i šaljiva.

-Zakonski okvir kaže da Srbija primenjuje univerzalno koordinisano vreme uvećano za jedan sat. Ono se menja dva puta nedeljno u martu i u oktobru. Noćas ćemo imati jedan sat spavanja više- naveo je Nikola Mirković.

Informer

Nikola Mirković

On je objasnio da pre mnogo godina, kada je donet zakon o ovakvom računanju vremena, razlozi su bili međunarodni odnosi, saobraćaj, finansije i slično.

-Uvođenjem ovog vremena, uštedelo bi se mnogo elekrične energije. Ovo je praksa koju je Srbija uvela u skladu sa EU. Postoje i drugi aspekti: saobraćaj, zdravstsvo i slično. Evropska unija uradila je analizu 2018. godine gde je zaključila da ne bi trebalo ukinuti letnje računanje vremena. S druge strane, neke druge analize su pokazale da u martu, kada se prelazi na letnje računanje vremena, mnogo ljudi ima smetnje u radu srca. Druge analize pokazale su benefite. Nakon svih tih analiza, zaključeno je da se zadrži ovo stanje. Procena je da bi promena ovog režima donela više štete nego koristi- objasnio je Mirković.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: