29.10.2023.

12:05

Foto: Informer

TV

MMR vakcina zakonom je obavezna! Evo koliku kaznu će plaćati neodgovorni roditelji! (VIDEO)

Iako je zakonom MMR vakcina obavezna, nesavesni roditelji u mnogim slučajevima prolaze nekažnjeno. Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđena je obavezna imunizacija dece protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, malih boginja, rubele, zaušaka, virusnog hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B i oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije.

Kazna za nevakcinisanje dece je prvo 30.000 dinara, pa nakon te kazne dete i dalje ne primi vakcinu, kazna je veća, a najveća kazna je 150.000 dinara. Ipak, ni kazne nisu urodile plodom; procenat vakcinisane dece nije porastao.

Pedijatar Aneta Jovanović navela je da trenutno nema proglašene epidemije.

Informer

Aneta Jovanović

-Za sad je sve na nivou pojedinačnih slučajeva. Prema zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ljudi su obavezni da vakcinišu decu protiv 11 zaraznih bolesti. Trenutna situacija na teritoriji Beograda nije zadovoljavajuća. Veliki broj Beograđana neće svojoj deci da da MMR. Kada je poverenje između roditelja i pedijatra dobro, onda nema razloga da roditelj ne sluša lekara. Ukoliko ima poverenja, roditelj zaista posluša savet. Ona je bitna jer štiti od malih boginja, rubele i zaušaka. Male boginje su veoma teška bolest- navela je doktorka.

Aneta Jovanović dodala je da je MMR vakcina nažalost stekla lošu reputaciju.

-Nažalost i kod nas i u svetu povećan je broj autizma kod dece. On se može registrovati kada dete ne izgovara prve reči. To je period kada se daje ova vakcina. Ogromne studije su rađene u razvijenim zemjama i tu je dokazano da autizam nije povezan sa davanjem MMR vakcine. Ona je bezbedna u celom svetu. Postoje kontraindikacije. Ukoliko je dete bolesno, ukoiko je bila neželjena reakija na datu dozu ne može da primi MMR. S druge strane, deca koja se leče od maligniteta nikada ne mogu da dobiju MMR-navela je doktorka Jovanović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: