02.11.2023.

09:34

Foto: Pedja Milosavljević

TV

Američke novine Zelenskog opisuju kao neuračunlijivog! Zapad sve manje zainteresovan za rat u Ukrajini! (VIDEO)

Igor Klimenko, ukrajinski ministar unutrašnjih poslova izjavio je da je "neprijatelj granatirao 118 sela i gradova u deset oblasti". I dok mnogi ovo tumače kao Putinovu poruku da će biti nemilosrdan sve dok ne ispuni zacrtane ciljeve, Zelenskog je njujorški magazin "Times" opisao kao neuračunljivog čoveka koji misli da ga je Zapad izdao.

Sa američkim časopisom saglasan je i bivši savetnik ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič, koji je ukrajinskog predsednika Zelenskog uporedio sa nacističkim liderom Adolfom Hitlerom i rekao: "Svi diktarori koji su odvojeni od stvarnosti i bludniče u svojoj fantaziji završavaju na isti način".

Zoran Spasić iz Centra za bezbednost smatra da nije prikladno govoriti o tome ko je umoran, a ko nije jer velike sila imaju svoj interes na oba fronta.

Informer

Zoran Spasić

-Pravo je pitanje da li će u istoj meri Amerika pružati pomoć Ukrajini. Za Ameriku je mnogo značajnija dešavanja u Izraelu nego u Ukrajini, međutim, oni neće prestati da pomažu Zelenskom, samo će smanjiti pomoć. Zamrznuti konflikt je najgore rešenje. To znači da će se rat zaustaviti, ljudi će prestati da ginu, ali ono što se zamrzne, može lako i da se odmrzne. Imamo mnogo podela, mogo suprotnih gledanja i mnogo žarišta. U situaciji kada geopolitički ne možete da postignete rešenje, morate pristati na zamrznuti konflikt samo da se rat završi. Dugotrajan mir ne može da se uspostavi u toku jednog dana. Mora se razgovarati sa ljudima- naveo je Spasić.

Novinar Žarko Rakić smatra da "Times" koristi neprihvatljiv rečnik i da preteruje.

Informer

Žarko Rakić

-Promenjen je strateški odnos Amerike prema Ukrajini. Ipak, oni će se teško povući odatle. Dešavanja na Bliskom istoku značajno su promenile američku taktiku. Ukrajinska kontraofanziva je definitivno propala. S druge strane, ono što rade Rusi izgleda kao njihova ratna ofanziva. Čini se kao da Rusija želi da požuri da bi na proleće bila još spremnija. Pitanje je koliko će Amerika pored svojih izbora i problema moći da se bave krizom u Ukrajini. Slažem se sa sagovornikom da oni neće dozvoliti da se nešto desi Izraelu- istakao je Rakić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: