Autor: Informer.rs

08.11.2023.

13:35

Foto: Informer/Shuterstock

TV

Tragedija za vreme lovačke sezone! Evo koliko povreda godišnje nastane tokom lova! (VIDEO)

Predsednik Lovačkog saveza Srbije Bratislav Ćirković naveo je statistički podatak da smrtnih slučajeva godišnje tokom lova ima samo jedan, ali da to ne znači popuštanje nulte tolerancije prema neodgovornom rukovanju oružjem.

- Lovački savez Srbije se bori protiv svih ovakvih nesrećnih slučajeva edukacijom i uvođenjem regulativa koje bi to sprečile. Lovac nije svako ko ima pušku, to je pre svega lice koje je položilo ispit za lov i rukovanje oružjem. Statistika pokazuje da je smrtnih slučajeva u lovu godišnje ima samo jedan, dok ranjavanja ima petnaest, što ne znači da treba da popustimo sa nultom tolerancijom prema neodgovornosti pri rukovanju oružjem. Prilikom transporta oružja ili boravka u zatvorenoj prostoriji kao i po završetku lova, oružje mora biti prazno. Uvek smo spremni da sankcionišemo neodgovorno ponašanje, lica koja nemaju dozvolu za lov ili rukovanje oružjem ne bi smela prisustvovati lovu - rekao je Ćirković.

Informer

Ćirković je dodao da se nezgode poput ranjavanja češće dešavaju kada je grupni lov u pitanju, dok slučajeva povreda ili nezgoda kada se radi o individualnom lovu gotovo da nema.

- Jedna od mera koje smo preduzeli je obavezno osiguravanje lovaca, lovac je isključivo lice koje poseduje lovnu kartu i koje je prisustvovalo obaveznoj edukaciji za rukovođenje oružjem i municijom. Češće se dešavaju nezgode kada je grupni lov u pitanjum, dok kad je individualni lov u pitanju gotovo da ih nema. Oružje nije igračka, nema improvizacije i igre sa puškom, sačmeno oružje mora biti prelomljemo da bi se drugi učesnici u lovu osećali bezbedni. Apelujem na sve da pohađaju edukacije Lovačkog saveza Srbije - rekao je Ćirković.

Celu emisiju možete pogledati u videu: