Autor: Informer.rs

11.11.2023.

09:00

Foto: Masha Bandjur

TV

Dan primirja u Prvom svetskom ratu: Srbija prva saveznčka sila koja je zadala udarac neprijateljima! (VIDEO)

Istoričar Stanislav Sretenović navodi da je Srbija učestvovala od prvog do poslednjeg dana Prvog svetskog rata i da naše bitke na Ceru i Kolubari označavaju prve pobede saveznika u Prvom svetskom ratu.

- Srbija je učestvovala od prvog do poslednjeg dana Prvog svetskog rata. U našem slučaju Srbija je imala tri velike faze u ratu, prva faza je bila velike pobede na početku sukoba, druga faza je bila veliki tifus koji je zahvatio Srbe, napade velikih sila i povlačenje, a treća faza je bila Solunski front i ponovno osvajanje naše teritorije. Naše bitke na Ceru i Kolubari označavaju prve pobede saveznika u Prvom svetskom ratu - rekao je Sretenović.

Informer

General-major Vidosav Kovačević ističe da su Nemci krivi za Prvi i Drugi svetski rat, a ne Gavrilo Princip i da je srpski narod stao rame uz rame sa pobednicima.

- Atentat Gavrila Principa nema veze sa početkom rata, jer su Nemci krivi za Prvi i Drugi svetski rat. Srpski narod je teško stradao, ali je stao rame uz rame sa pobednicima koji su ostvarili trijumf i potpisali primirje - kazao je Kovačević.

Informer

Naš sagovornik dodaje i da u vagonu u kome je upravo potpisano primirje 1918. godine, Hitler je u Drugom svetskom ratu naterao Francuze na kapitulaciju, kao i da je srpski narod stradao u oba rata.

Hitler je naterao Francuze da potpišu kapitulaciju u Drugom svetskom ratu, u vagonu u kome je upravo potpisano primirje 1918. godine i desilo se okončanje Prvog svetskog rata. Srpski narod je stradao u oba rata i moramo da slavimo ovakve praznike i da se sećamo žrtava - zaključio je Kovačević.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: