Autor: Informer.rs

11.11.2023.

13:02

Foto: Informer

TV

Uništavaju nas bolesti zavisnosti: U Srbiji postoji preko 200.000 pacijenata, od kojih se samo 2% leči! (VIDEO)

Specijalni pedagog Nataša Andonovski navodi da je teško adolescentima da se odbrane od pošasti koje društvo nudi svakodnevno i da moramo više da obrazujemo roditelje da se zavisnosti ne javljaju samo u obliku alkohola ili droge, već mogu da biti i u vidu zavisnosti od video igara .

- Alkohol i droga su bolesti zavisnosti koje nisu samo bolest ovog veka već su bile aktuelne i u prošlom veku. Teško je adolescentima da se odbrane od pošasti koje društvo nudi svakodnevno. Moramo više da obrazujemo roditelje da se zavisnosti ne javljaju samo u obliku alkohola ili droge, već mogu biti i u vidu zavisnosti od video igara - rekla je Andonovski.

Informer

Nataša Andonovski

Naša sagovornica dodaje i da ne postoji izlečenje bolesti zavisnosti i da može samo da se kontroliše, a da u Srbiji postoji preko 200.000 zavisnika, od kojih se samo 2% leči.

- Droge su veoma dostupne na svakom ćošku i imamo povećanje broja konzumenata. Alkohol je isto jedan od težih oblika zavisnosti. Strahovi i anksioznost može da ima veliku ulogu u stvaranju neke zavisnosti kod mladih. Ne postoji izlečenje bolesti zavisnosti i može samo da se kontroliše. U Srbiji postoji preko 200.000 zavisnika, od kojih se samo 2% leči. Zavisnost je nasledna, jer se obično ljudi ugledaju na svoje roditelje od malena - kazala je Andonovski.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: